Forțele Navale ale SUA din Atlantic intenționează să folosească, mai rar, distrugătoarele pentru escortarea portavioanelor

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Navale ale SUA din Atlantic regândesc modul de desfășurare a grupurilor de lovire bazate pe portavioane, schimbând modul în care își vor antrena și întreține distrugătoarele, a declarat, miercuri, amiralul  Daryl Caudle - comandantul Comandamentului Forțelor Flotei Statelor Unite (fosta Flotă a Atlanticului, până în 2006 – nota autorului).

Studiul analizează gradul de eficientizare a angajării forțelor navale în Atlantic prin eliminarea distrugătoarelor din compunerea grupurilor de atac bazate pe portavioane, de la operarea în pas cu nava capitală, a declarat Caudle într-un discurs în cadrul simpozionului Asociației Forțelor Navale de Suprafață.

Navele de război trebuie ajungă la un nivel de pregătire, care să le permită  angajarea în misiune imediat după ce s-au alăturat grupării de luptă.

„Acest lucru necesită ca luptătorii noștri de suprafață (distrugătoarele cu rachete ghidate – nota autorului) să fie, în mod inerent, mult mai plug-and-play. Navele noastre nu ar trebui să lucreze împreună pentru a lupta eficient împreună”, a declarat Caudle.

Acum, grupul de lovire – un portavion cu o aripă aeriană la bord, un crucișător cu rachete ghidate, și până la cinci distrugătoare cu rachete ghidate – se deplasează împreună conform Planului de răspuns optimizat al flotei (Optimized Fleet Response Plan – OFRP). Programul rigid pe 36 de luni în care se derulează etapele de întreținere, instruire și desfășurare, a fost introdus în 2014 pentru a maximiza capacitatea de întrebuințare a grupurilor de lovire cu portavioane, dar această abordare ține, cu greu, pasul cu cererea de forțe, potrivit publicației USNI.

Ideea lui Caudle, pe care o studiază, acum, ofițerul de pregătire al Fleet Force, contraamiralul Robert Westendorf, ar rupe distrugătoarele din ciclul OFRP, pentru propriul lor regim de pregătire și desfășurare. În cadrul noului concept, portavionul ar păstra un crucișător care, ar conduce apărarea antiaeriană a grupului de lovire, un petrolier pentru reaprovizionare și ar prelua distrugătoare, în anumite cazuri.

„Fiecare navă de suprafață va fi pregătită și certificată pe setul lor predeterminat de competențe de război, dincolo de operațiunile de bază, permițându-le să se desfășoare în mod independent și să se conecteze fără probleme la un grup de atac în momentul în care este nevoie, a spus amiralul în discursul său.

„În conflict, acest lucru va fi absolut necesar. Deci, de ce nu ne construim forța în acest mod chiar astăzi – mai ales având în vedere natura distribuită și dispersată a operațiunilor grupurilor de lovire pe care le vedem, deja, la lucru, în fiecare teatru?”

După discursul, Caudle le-a spus reporterilor că, în timp ce întregul grup de lovire care se antrenează împreună este încă scenariul ideal, progresele tehnologice, cum ar fi antrenamentele live, virtuale, constructive (LVC) fac posibilă adaptarea unui pachet de instruire care să facă posibil conceptul de distrugător „plug and play”.

„Vreau ca rețelele noastre să poată funcționa, indiferent dacă lucrați împreună sau nu. Vreau să construim un plug-and-play, indiferent dacă lucrați împreună au nu. Dacă o navă este gata să meargă la Flota a 6-a, o trimitem la Flota a 6-a. Când este acolo și trebuie să se conecteze la un grup de avertizare, atunci se conectează doar la grupul de avertizare. Decuplând programele OFRP pentru distrugătoare și crucișătoare  de programele OFRP pentru portavioane, cred că pot livra mai multe forțe desfășurate în teatrul european și pot modela modul în care vom lupta de fapt în viitor”, a precizat Caudle.

Studiul plug-and-play urmează exercițiului la scară largă 2021 (LSE 2021) al Marinei care, a folosit instrumente LVC care au permis ca deciziile luate de marinarii de pe navele staționate la debarcaderul Norfolk să fie folosite într-un joc  de război la care au fost desfășurate, efectiv, doar 25 de nave, în Atlantic și Pacific. Exercițiul a testat conceptul (Forțelor Navale) Operațiilor Maritime Distribuite  și conceptele (Infanteriei Marine) privind Operațiile cu Baze Expediționare Avansate și Operațiile Litorale într-un mediu contestat.

Aceste lecții LVC pot fi acum aplicate unui regim de antrenament specific pentru distrugătoarele cu rachete ghidate care ar putea să se antreneze singure, ca și cum ar fi într-un grup de lovire.

„Pot introduce acea unitate în orice mediu vreau... inclusiv într-unul cu portavion virtual, cu oricâte și orice fel de [amenințări inamice] pe care le doresc”, a spus el reporterilor.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel