Forțele Navale ale Federației Ruse vor primi 32 de nave de suprafață și submarine noi, în anul 2021

Ionel Copcea |
Data publicării:

După cum a informat agenția de presă rusă RIA Novosti, pe 03.01.2021, tempoul construcțiilor de nave destinate Forțelor Navale ale Federației Ruse urmează să crească. În anul 2021, vor fi livrate beneficiarilor 32 de nave de suprafață și submarine.

Potrivit sursei rusești, în compunerea de luptă a Forțelor Navale vor intra două submarine nucleare din clasa Borei-A. Este vorba despre submarinele Prințul Oleg și Generalissimus Suvorov, dotate cu rachete balistice intercontinentale de tip Bulava. Acestea dispun de un design îmbunătățit și diferă de submarinele din proiectul de bază prin expunere mai redusă, facilități performante de control, sisteme de comunicați și hidroacustice moderne, precum și prin condiții de viață mai conformatabile pentru echipaj.

În ceea ce privește navele de suprafață, se precizează că Flota din Oceanul Pacific va primi în dotare corvetele Rezky și Retivy, Proiect 20380. Forțele Navale dispun deja de șase nave din această serie, iar marinarii vorbesc la superlativ despre ele. În luna august 2020, Ministerul rus al Apărării a mai încheiat încă un contract pe opt ani, pentru un lot suplimentar de șase nave de acest tip. Dotarea de bază a corvetelor este reprezentată de opt instalații de lansare ale complexului de rachete Uran, care întrebuințează rachete antinavă H-35. Rachetele au o bătaie de peste 250 de kilometri și dispun de un focos cu o greutate de 145 de kilograme. Navele modernizate din cadrul proiectului sunt purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr.

În anul 2021, va continua dotarea Forțelor Navale cu nave mici purtătoare de rachete, urmând a fi predate flotelor noi nave din clasa Buyan-M, dotate cu complexul universal de rachete Kalibr-NK. Opt nave de acest tip se află deja în dotarea Flotei din Marea Neagră, Flotei din Marea Baltică și Flotilei din Marea Caspică, iar o navă, Grayvoron, se află în etapa finală a testelor de stat.

În același timp, sursa precizează că Forțele Navale vor fi consolidate și cu nave mici purtătoare de rachete din clasa Karakurt. Acestea vor fi livrate Flotelor din Marea Neagră și din Marea Baltică. Navele au un deplasament de 800 de tone și sunt destinate pentru îndeplinirea de misiuni în zona maritimă apropiată. Pe lângă rachetele de croazieră Kalibr, acestea dispun de o instalație de artilerie AK-176MA, cu calibrul de 76,2 milimetri și de două instalații antiaeriene automatizate AK-630M. De asemenea, începând cu a treia navă de acest tip, în dotarea acestora se află un complex de rachete antiaeriene de tip Pantsir-ME.

Comentariul autorului: În ceea ce privește dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), trebuie precizat faptul că aceasta a rămas cu multe restanțe din anul 2020. Astfel, din cele cinci platforme purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr planificate să fie introduse în înzestrare, flota a primit numai una, respectiv nava de patrulare Pavel Derzhavin, Proiect 22160.

Astfel, în prezent, FRMN dispune de 15 platforme de acest tip, respectiv șase submarine Proiect 636.3, trei fregate Proiect 11356, trei nave de patrulare Proiect 22160 și trei nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631.

În luna ianuarie 2021, în dotarea FRMN va fi introdusă a patra navă mică purtătoare de rachete Proiect 21631, respectiv Grayvoron.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel