Forțele de Securitate din Kosovo vor participa la misiuni de menținere a păcii coordonate de Comandamentul Central al SUA

Nicolae Iordan / 02 ian 2021 / 21:44

Ministerul Apărării din Kosovo a anunțat că, la invitația SUA, guvernul kosovar a aprobat trimiterea unui contingent al Forțelor de Securitate din Kosovo (FSK) în prima misiune de menținere a păcii în străinătate, ca parte a Gărzii Naționale din Iowa.

"Contingentul FSK din străinătate va face parte din misiunea de sprijin pentru stabilitate regională și operații de menținere a păcii în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA (CENTCOM)", se precizează în comunicatul ministerului kosovar.

Generalul locotenent Rrahman Rama, comandantul FSK, a declarat că contingentul kosovar este așteptat să se alăture trupelor americane destul de repede, în această primăvară, întrucât s-a ajuns deja la un acord între părți și au rămas de soluționat doar procedurile administrative.

"Această decizie va fi transmisă Adunării Republicii Kosovo cu propunerea de a trimite contingentul FSK în misiuni de sprijin și stabilitate, precum și pentru participarea la operații de menținere a păcii, desfășurate sub coordonarea Comandamentul Central American", a declarat generalul kosovar.

În 2018, Adunarea Kosovo a aprobat o serie de modificări legislative pentru a transforma Forțele de Securitate din Kosovo într-o forță armată. Conform legislației kosovare, procesul de transformare în armata kosovară va dura zece ani.

FSK a finalizat prima fază a tranziției, iar potrivit comandantului FSK, a doua fază va fi una complexă și va necesita un sprijin financiar mai mare.

Rama a remarcat că numărul etnicilor sârbi care au demisionat din FSK a fost semnificativ mai mic decât în ​​anii precedenți, deși presiunea Belgradului asupra sârbilor kosovari continuă. Acesta a declarat că s-a adresat NATO, în legătură cu această problemă, cerând ca, prin canalele sale diplomatice, Alianța să solicite Serbiei încetarea presiunilor asupra membrilor FSK.

După procesul de selecție și pregătirea de bază, în a doua jumătate a lui 2021, FSK își va mări efectivele cu încă 400 de militari.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy