Forțele Armate Ucrainene prezintă în acțiune sistemul suedez RBS-70 (Video): Ţinta a fost un elicopter rusesc Ka-52

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Sistemul portabil de apărare aeriană (MANPADS) RBS 70, conceput pentru a fi utilizat împotriva ţintelor aeriene care zboară la joasă altitudine, a fost oferit Forțelor Armate Ucrainene în luna aprilie a acestui an, dar nu au existat dovezi că ar fi fost utilizat pe câmpul de luptă, până astăzi. Pe reţele de socializare au fost publicat imagini cu momentul în care militarii ucraineni doboară un elicopter rusesc Ka-52, utilizând sistemul suedez RBS-70.

Soldații Brigăzii 47 Mecanizate Separate a Forțelor Armate ale Ucrainei au folosit sistemul portabil suedez de apărare antiaeriană (MANPADS) RBS-70 (Robotsystem 70) și au distrus un elicopter de atac rusesc Ka-52 în apropiere de satul Robotino, regiunea Zaporojie.

De asemenea, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleshchuk, a declarat că militarii ucraineni au distrus un elicopter rusesc de atac Ka-52 în direcția Bakhmut, în dimineața zilei de 17 august. Cu alte cuvinte, ruşii au pierdut într-o singură zi două dintre cele mai importante elicoptere de atac.

Youtube video image

Deși aceste sisteme portabile de apărare antiaeriană au fost livrate Ucrainei în luna aprilie a acestui an, acest material video este primul care confirmă utilizarea sistemului suedez RBS-70 de către militarii ucraineni.

Chiar la începutul videoclipului, o rachetă sol-aer este destul de vizibilă, deși mecanismul de lansare este foarte asemănător cu cel al Javelin, care a doborât deja un Ka-52, aici este vorba despre un RBS-70.

Sistemul RBS 70 are o caracteristică specifică, deoarece folosește un așa-numit "laser track", mai degrabă decât un sistem tradițional de ghidare cu infraroșu, în care racheta zboară într-un fascicul laser de ghidare, iar operatorul urmărește ținta până când aceasta este distrusă. Acest lucru permite rachetei să ignore contramăsurile termice.

În plus, trebuie remarcat faptul că motorul cu reacție al rachetei este nu lăsa urme în atmosferă, ceea ce este foarte important pentru siguranța operatorilor. De obicei, în cazul altor sisteme portabile de de apărare antiaeriană, locul de lansare este expus de o dâră de fum, care indică în mod clar locația lansatorului.

În ceea ce privește raza de acțiune a RBS 70 Mk 2, aceasta este de până la 7 km, iar dacă Ucraina a primit cea mai recentă versiune a acestui MANPADS, RBS 70 NG, raza de acţiune este de până la 9 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel