Forțele armate italiene au fost date afară din baza aeriană "Al Minhad". Motivul: Roma a oprit exportul de arme către EUA

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Matteo Perego Di Cremnago, membru al Comisiei de apărare din Parlamentul italian, a declarat că, în contextul tensiunii recente dintre cele două țări, autoritățile din Emiratele Arabe Unite (EAU) au expulzat forțele italiene dislocate într-o bază militară din apropiere de Dubai.

Sâmbătă, 26 iunie, site-ul american "Defense News" a relatat că expulzarea forțelor italiene a venit ca răspuns la decizia Romei de a opri exportul de arme către statul din Golf, ca urmare a participării Emiratelor Arabe Unite la războiul din Yemen.

Matteo Perego Di Cremnago a precizat că forțele italiene dislocate în baza aeriană "Al Minhad" (24 km sud de Dubai) au primit un termen, ca până la 2 iulie 2021, să părăsească EAU. Di Cremnago a subliniat că acestea începuseră deja retragerea efectivă și a pus la îndoială succesul încercării guvernului italian de a opri expulzarea contingentului. Acesta a afirmat: "Când relațiile din Golf se prăbușesc, este foarte dificil să le reînvii".

Fostul comandant al Forțelor Aeriene italiene, generalul Leonardo Tricarico, a declarat că ultimul avion italian a părăsit, joi, baza "Al Minhad", rămânând doar echipamentele colectate, iar "evacuarea a fost doar o parte a tratamentului dur la care Italia a fost supusă din partea EAU".

Baza "Al Minhad" găzduiește avioane militare din diferite țări. Începând cu anul 2015, Italia a utilizat această bază pentru a organiza zboruri deasupra Irakului și escale pentru cursele care aveau ca destinație finală bazele italiene din Afganistan.       

"Defense News" susține că dacă evacuarea va fi confirmată, aceasta ar putea complica serios retragerea Italiei din Afganistan.De asemenea, Italia a folosit "Al Minhad" ca bază pentru zborurile destinate sprijinirii operațiunilor multinaționale din Cornul Africii și Oceanul Indian.

Decizia Abu Dhabiului de a expulza forțele italiene reprezintă o reacție la impunerea unor interdicții italiene, în ianuarie 2021, asupra vânzărilor de muniții și rachete către Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, din cauza temerilor campaniei militare a statelor din Golf împotriva Yemenului.

Yemenul a intrat în cel de-al șaptelea an de război între forțele pro-guvernamentale, susținute de o alianță militară arabă condusă de vecinul saudit cu participare EAU, și rebelii houthii, susținuți de Iran, care controlează mai multe governorate, inclusiv capitala, Sanaa, din septembrie 2014.

Ministerul italian de Externe a convocat, la 8 iunie, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Roma, Omar Al Shamsi, pe fondul refuzului Abu Dhabiului de a permite unui avion al Forțelor Aeriene italiene să survoleze spațiul aerian al statului arab în drum spre Afganistan, exprimându-și surpriza și dezamăgirea în legătură cu această agendă.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel