Forțele africane din Sahel se mobilizează militar pentru a înfrunta "terorismul" și invită Mali să revină în forța de combatere a jihadiștilor

Nicolae Iordan |
Data publicării:

În ceea ce pare a fi o încercare de mobilizare a forțelor țărilor africane din Sahel pentru combaterea terorismului, Burkina Faso și Nigerul au început demersurile pentru revenirea statului Mali în forța militară comună de combatere a jihadiștilor, care mai include pe lângă cele trei țări, Ciadul și Mauritania.

"Trebuie să acționăm pentru ca Mali să se întoarcă, să-și asume responsabilitățile și să-și joace rolul", a declarat ministrul apărării din Niger, Alkassoum Indatou, în timpul vizitei sale în capitala Burkinei Faso, Ouagadougou.

Mali s-a retras la mijlocul lunii mai din forța militară comună, după ce a fost împiedicată să-și asume președinția blocului regional compus din cele cinci țări. Bamako și-a motivat retragerea sa din alianța militară invocând o "pierdere a autonomiei" și o "instrumentalizare" în cadrul organizației regionale formate cu Mauritania, Ciad, Burkina și Niger.

"Am analizat situația regională și ne-am gândit că Mali este astăzi cel mai absent din cooperarea în domeniul apărării", a declarat ministrul apărării din Niger, în timpul unei întâlniri cu omologul său din Burkina Faso, generalul Bathelemy Simpore, anunțând intenția coaliției de a "desfășura operații într-un ritm mai regulat și mai sustenabil pe teren între diferitele armate pentru a asigura controlul la sol și a nu lăsa teroriștilor niciun centimetru din teritoriu, atât în Niger cât și în Burkina Faso".

Unități militare din Niger și Burkina Faso au executat o operație comună între 2 și 25 aprilie, cu numele de cod " Taanli 3", care a avut ca rezultat, potrivit șefilor de stat major ai celor două armate, "neutralizarea a aproximativ 100 de teroriști".

În Burkina Faso și Niger au loc, de câțiva ani, cu atacuri jihadiste regulate și mortale, atribuite grupărilor jihadiste afiliate organizațiilor Statul Islamic și al-Qaeda. În principal, țările africane din Sahel se confruntă cu atacuri din partea grupărilor teroriste afiliate Al-Qaeda, care au cauzat moartea a mii de oameni și strămutarea a sute de mii de persoane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel