Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat când vor apărea primele avioane F-16 pe cerul Ucrainei: Piloții ucraineni nu sunt încă instruiți în România

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Belgia a confirmat livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina în 2025, primul lot fiind programat pentru acel an. În ciuda anticipării, este puțin probabil ca avioanele F-16 să zboare pe cerul Ucrainei înainte de sfârșitul anului în curs. Mai multe state occidentale pentru a crește numărul de avioane de luptă F-16 furnizate Ucrainei, reflectând un efort comun de sprijinire a țării.

Se așteaptă ca F-16 Fighting Falcon să joace un rol esențial în eforturile Ucrainei împotriva Rusiei, semnalând o evoluție semnificativă în conflictul în curs de desfășurare. Recent, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și ministrul olandez de externe Hanke Bruins Slot au discutat despre instruirea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

De asemenea, Ministrul belgian al apărării Ludivine Dedonder și ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov au discutat despre transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina.

Transferul avioanelor de vânătoare F-16 este un proces complex, care include o serie de activități. Este puțin probabil ca avioanele să apară pe cerul Ucrainei înainte de sfârșitul acestui an, a decolat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru publicaţia Espresso, potrivit Defense Express.

Ministerul Apărării din Belgia și-a confirmat intenția de a furniza Ucrainei primele avioane de luptă F-16 în 2025.

În timpul întâlnirii dintre Rustem Umierov, ministrul Apărării al Ucrainei, și Ludivine Dedonder, ministrul Apărării al Belgiei, au fost discutate problemele legate de instruirea piloților ucraineni și de transferul de avioane de luptă F-16. Dedonder a confirmat intenția țării sale de a transfera avioane de luptă F-16 Ucrainei în 2025, după ce F-35A comandate de Belgia vor începe să fie declarate operaţionale în cadrul Forţelor Aeriene Regale Belgiene.

 

Procesul de livrare a aeronavelor este unul foarte complicat

 

,,Declarațiile privind sosirea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina variază oarecum. Dar nu se va întâmpla rapid, este puțin probabil că acestea să apară până la sfârșitul anului. Au existat declarații ale diplomaților noștri că până la sfârșitul iernii, în primăvară. Permiteți-mi să vă reamintesc că procesul de livrare a aeronavelor este unul foarte complicat, care include o serie de activități. Aceasta include pregătirea infrastructurii, a piloților și a inginerilor de aviație care trebuie să fie învățați cum să folosească și să programeze bombele și rachetele care se vor atașa la aeronavă. Nicio țară din lume nu a avut vreodată experiența de a trece de la o aeronavă sovietică la una occidentală într-un timp atât de scurt, iar noi suntem primii. De aceea auzim termeni atât de diferiți în declarațiile politicienilor cu privire la F-16", a precizat Iuri Ignat.

În plus, instructori din componenţa aeriană belgiană vor participa la instruirea și recalificarea piloților ucraineni staționați în prezent la centrul de instruire de la Baza Aeriană Fetești, aflată la 150 de kilometri de București.

O altă problemă care urmează să fie abordată este furnizarea de piese de schimb și armament necesar pentru operarea avioanelor de luptă F-16AM/BM. Pentru utilizarea eficientă a aeronavelor și pentru menținerea flotei pregătite de luptă, trebuie stabilit un lanț de aprovizionare cu muniție, piese de schimb și echipamente tehnice pentru avioanele F-16.

Componenta aeriană belgiană dispune de 52 de avioane de luptă F-16 distribuite în două escadrile, dintre care 44 sunt avioane F-16AM cu un singur loc și 8 avioane F-16BM cu două locuri.

Belgia a devenit unul dintre primii patru clienți europeni ai F-16 în februarie 1978. În total, țara a plasat o comandă pentru 160 de avioane de vânătoare care au fost asamblate la uzina SABCA. F-16 fost utilizat de către Forțele Aeriene Belgiene începând cu ianuarie 1979. Pe parcursul exploatării sale, avionul a fost modernizat de mai multe ori, iar flota existentă a acestor avioane în componenţa aeriană belgiană este formată exclusiv din Block 20 modernizat la standardul MLU.

 

Piloții ucraineni nu sunt încă instruiți în România

 

Transferul avioanelor de luptă belgiene F-16AM/BM va crește flota totală de avioane F-16 pe care Ucraina o va primi de la Olanda, Danemarca și Norvegia. În prezent, unele F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Norvegiene și ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze vor fi utilizate pentru pregătirea piloților ucraineni și români.

,,Presa a făcut o greșeală când a relatat că avioanele F-16 zboară din Olanda spre centrul din România. Centrul de pregătire din România este încă în construcție. Baza sa materială și de instruire este în curs de finalizare, astfel încât să poată fi instruiți acolo cât mai mulți piloți, instructori și tehnicieni de aviație. Acest centru este situat aproape de Ucraina, ceea ce este foarte convenabil. Avioanele care au fost deja donate de Olanda vor servi ca avioane de antrenament. Există avioane de antrenament de luptă cu un singur loc și cu două locuri, iar pilotul decolează împreună cu un instructor. În prezent, astfel de zboruri au loc în Danemarca, unde piloții zboară deja cu instructori și efectuează misiuni de zbor", a conchis Iuri Ignat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel