Forțele Aeriene Turce au primit un nou lot de drone de luptă AKINCI

Florin Vlad |
Data publicării:
Bayraktar Akinci
Bayraktar Akinci

Ministerul apărării din Turcia a informat că, pe 03 august, în dotarea Forțelor Aeriene turce au intrat trei noi UAV-uri de luptă de tip AKINCI, produse de compania BAYKAR.

Potrivit comunicatului, testele de acceptare și recepția aparatelor s-au desfășurat la Baza Aeriană Çorlu (450 km NV Ankara), ulterior acestea fiind transferate la Baza 14 Sisteme aeriene fără pilot din localitatea Batman (750 km SE Ankara), care este și bază de dislocare permanentă.

Se estimează că în urma acestei livrări numărul UAV-urilor AKINCI din dotarea Forțelor Aeriene turce a ajuns la nouă. Primele trei aparate au fost predate în cadru festiv pe 29 august 2021, în prezența președintelui Recep Tayyip Erdoğan și ministrului apărării Hulusi Akar, următoarele trei aparate au fost predate pe 03 decembrie 2021, iar ultimele trei pe 03 august 2022.

Având în vedere declarațiile directorului general al companiei BAYKAR, Selçuk Bayraktar, potrivit cărora fabrica turcă are capacitatea de a produce unul-două aparate pe lună, este destul de posibil ca în ultimul an, în afară de aparatele livrate forțelor aeriene, cel puțin câte un aparat AKINCI să fi fost livrat și forțelor terestre, navale și Serviciului Național de Informații (MIT).

UAV-ul de luptă AKINCI face parte din clasa HALE (High Altitude Long Endurance) și este destinat executării de misiuni de cercetare, supraveghere, obținere de informații IMINT în timp real, precum și de descoperire, identificare, urmărire și distrugere a țintelor atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Proiectarea UAV-ului de luptă AKINCI a început în anul 2018. Testele de motor s-au încheiat în septembrie 2019, iar primul zbor a avut loc în decembrie 2019. O importantă contribuție la acest proiect o are, pe lângă experiența acumulată în producerea dronelor Bayraktar TB1 și TB2, și cooperarea tehnico-militară cu Ucraina, care asigură motoarele “Ivchenko-Progress AI-450T” pentru aceste aparate.

Aeronava are capacitatea de a transporta armament cu o greutate totală de 1.350 kg (400 kg în cală și 950 kg sub aripi), are o autonomie de zbor de peste 24 de ore și atinge un plafon maxim de aproximativ 12.000 m.

Potrivit unor informații neoficiale, Azerbaidjanul, Pakistanul și Ucraina vor fi primele state care vor beneficia de drone de luptă AKINCI din Turcia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel