Forțele Aeriene Române vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită în Lituania

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române

Am început pregătirea misiunii de poliție aeriană în spațiul aerian baltic, pentru 2023. În perioada aprilie-iulie 2023, Forțele Aeriene Române vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing-2023) în Lituania, din Baza Aeriană Siauliai.

Detașamentul român va fi format din 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon. Membrii detașamentului Forțelor Aeriene Române (RAF), care va executa misiunile de Poliție Aeriană Întărită, sub comandă NATO, în Țările Baltice, desfășoară în prezent activități specifice de pregătire, în vederea executării misiunii, precizează Forțele Aeriene Române

Obiectivul principal al misiunii de poliție aeriană, desfășurată în spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei, este de a patrula și de a preveni încălcarea spațiului aerian al țărilor respective și de a oferi asistență aeronavelor militare și civile în situații de urgență apărute în timpul zborului.

Misiunea Baltic Air Policing (BAP), ca parte a supravegherii militare a spațiului aerian al statelor baltice, se desfășoară pe baza unui sistem de rotație a sarcinilor efectuate de țările aliate începând din 2004. 

Printre principalele sarcini se numără patrularea spațiului aerian al țărilor baltice care nu au propria aviație de luptă, adică Lituania, Letonia și Estonia.

 

Avioanele F-16 ale RAF vor avea ca misiune interceptarea aeronavelor Forțelor Aeriene Ruse care zboară în mod regulat din Rusia continentală către Kaliningrad și invers

 

Pilotii trebuie să îndeplinească sarcini de luptă în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO, identificând, dacă este necesar, deplasarea unor aeronave straine.

Atunci când cele trei state baltice au aderat la NATO în 2004, a fost creată o misiune de poliție aeriană a NATO la Baza Aeriană Šiauliai din Lituania. În 2014, după anexarea ilegală și nelegitimă a Crimeei de către Rusia, o a doua misiune de poliție aeriană a fost stabilită la Baza Aeriană Ämari, Estonia, în cadrul măsurilor de asigurare a NATO pentru aliații săi estici.

Avioanele de vânătoare alocate misiunii NATO de Poliție Aeriană în zona baltică sunt adesea lansate pentru a identifica vizual aeronavele Forțelor Aeriene ale Federației Ruse. O mare parte din activitatea de zbor a Forțelor Aeriene ale Federației Ruse se datorează situației geografice a enclavei rusești Kaliningrad.

Aeronavele Forțelor Aeriene ale Federației Ruse zboară în mod regulat din Rusia continentală către Kaliningrad și invers. Adesea, acestea se apropie sau zboară în apropierea spațiului aerian al NATO fără a utiliza transpondere, fără a comunica cu controlul traficului aerian sau fără a comunica un plan de zbor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel