Forţele Aeriene Poloneze vor fi puternic înzestrate. Polonia, dispusă să achiziţioneze suplimentar avioane F-15, iar programul sud-coreean KF-21 Boramae este în atenţia Varşoviei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a confirmat recent informația potrivit căreia Polonia ia în considerare achiziționarea de avioane de luptă F-15.

Comentând achiziția de avioane sud-coreene FA-50 pe care Polonia urmează să o facă, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat într-un interviu acordat Defense 24 că aceasta nu este ultima decizie a guvernului pe care îl conduce cu privire la înzestrarea Forțelor Aeriene Poloneze.

Citeşte şi: Polonia a încheiat negocierile cu Coreea de Sud: A fost anunţată achiziţia unui prim lot de 180 de tancuri K2 Black Panther

"Vom accelera livrarea de avioane F-35. Pe termen lung, plănuim să achiziționăm alte F-35 sau chiar F-15. Și urmărim îndeaproape progresele partenerilor noștri sud-coreeni în ceea ce privește KF-21 Boramae", a spus Mariusz Blaszczak.

Citeşte şi: Avionul de vânătoare de ultimă generație al Coreei de Sud, KF-21 Boramae, și-a încheiat zborul inaugural

Ministrul polonez al Apărării a mai precizat că, în prezent, este imposibil să se achiziţioneze noi avioane de luptă F-16, deoarece compania Lockheed Martin este axată acum mai mult pe producția de avioane F-35.

,,Am discutat acest subiect cu partenerii noștri americani de mai multe ori. Nu putem aștepta, așa că FA-50 va fi livrat anul viitor. De exemplu, livrările de F-16 pentru Slovacia sunt întârziate în așa maniera încât o pereche de avioane de luptă poloneze va trebui să patruleze spațiul aerian al Slovaciei", a subliniat el.

În timp ce vorbea despre achiziționarea avioanelor FA-50 din Coreea de Sud, Blaszczak a precizat că pregătirea piloților nu va necesita timp sau fonduri suplimentare, deoarece aceste avioane au caracteristici similare cu aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Poloneze.

,,Vom achiziționa 48 de aeronave în total. Primele 12 avioane vor fi livrate la jumătatea anului 2023. Avioanele vor fi configurate în conformitate cu cerințele prezentate de Forțele Aeriene Poloneze, vor avea capacități operaționale sporite și vor fi la standardul Block 20'', a spus Mariusz Blaszczak.

Întrebat despre cum va arăta cooperarea industrială cu Coreea de Sud în carul programul FA-50, deoarece a fost vehiculata dezvoltarea unei versiuni FA-50PL, iar Polonia nu are fabrici de producție în domeniul tehnologiei aviației militare, Mariusz Blaszczak a precizat că Varşovia are ca obiectiv să reconstruiască treptat potențialul pe care industria poloneză de armament îl avea în acest domeniu.

,,Contractul cu coreenii presupune că un centru de mentenanţă pentru FA-50 să fie construi în Polonia până în 2026’’, a spus Blaszczak.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel