Forțele Aeriene americane au comandat 500 de rachete stealth cu rază lungă de acțiune

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 22 februarie, Forțele Aeriene ale SUA (US Air Force) au atribuit companiei Lockheed Martin, două contracte în valoare totală de aproximativ 840 milioane de dolari, cu termen de finalizare anul 2025.

Primul acord prevede cumpărarea a 400 de rachete aer-sol de tipul JASSM-ER, din lotul 19, pentru o sumă de 428,5 milioane dolari. Intenția de achiziție a acestui lot de 400 de unități a fost anunțată din 2019.

Rachetele, cel mai probabil, sunt destinate echipării bombardierelor strategice B-1B Lancer și, posibil, a avioanelor multirol invizibile F-35. JASSM-ER cunoscută și sub denumirea de AGM-158B are bătaia maximă de 900 – 1000 km.

În urmă cu un an publicația, Air Force Magazine informa că US AF, în cadrul lotului 19, vor achiziționa și 40 de rachete JASSM-XR „Extreme Range”, care au o bătaie de 1800 km și sunt destinate bombardierelor strategice B-1B. Racheta se află deja pe celelate bombardiere strategice B-52 și B-2, precum și pe avioanele de luptă multirol F-16 și F-15E.

Cel de-al doilea contract, în valoare de 414,25 milioane dolari, este pentru 137 de rachete antinavă LRASM. O parte din rachete sunt destinate exportului, cel mai probabil Australiei, care a comandat un total de 200 de unități, pentru un preț de aproximativ 1 miliard de dolari, acestea urmând să fie furnizate etapizat.

Potrivit Lockheed Martin, este cel mai mare contract de până acum din cadrul programului LRASM și prevede producția versiunii de rachetă lansată aerian, care deja echipează aeronave F/A-18E/F ale Marinei și B-1B ale US AF.

LRASM este în proces de dotare și a avioanelor de patrulare și atac maritim P-8A Poseidon, etapă care va dura până în 2026, potrivit Breaking Defense.

Racheta LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) este în serviciu din 2018 și a fost dezvoltată pe baza rachetei JASSM-ER. Cu toate acestea, are o bătaie mai mică, de aproximativ 560 km, datorită încorporării unei aparaturi mai performante, necesară angajării țintelor navale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel