Forțele Aeriene americane activează prima escadrilă de F-35A din Europa

Gheorghiță Orjanu / 02 oct 2021 / 16:39
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Pe 1 octombrie, în cadrul Aripii 48 Luptă a Forțelor Aeriene ale SUA din Europa (USAFE), dislocată în Anglia, la baza Lakenheath, a fost înființată prima escadrilă de avioane de luptă stealth F-35A.

”Escadrila 495 Luptă, poreclită „Valkyries”, a fost activată exact la 8:49 și 50 de secunde, vineri dimineața, la 30 de ani de la desemnarea sa ca escadrilă de luptă”, se precizează într-un comunicat de presă al bazei aeriene Lakenheath.

 

Primul F-35A ajunge la finalul anului

 

Primul F-35A este programat să sosească la Lakenheath până la sfârșitul anului. Baza a fost selectată pentru a găzdui prima din escadrilele F-35A americane din Europa pe baza legăturilor foarte strânse cu Forțele Aeriene Regale (Royal Air Force), infrastructura existentă și oportunitățile combinate de pregătire. În plus, Marea Britanie este o componentă esențială în menținerea unui nivel înalt de pregătire pentru luptă a USAFE datorită spațiului aerian excelent și parteneriatului în programul F-35.

Noua escadrilă va fi formată din 27 de avioane și va avea un efectiv de aproximativ 60 de militari, se mai precizează în comunicatul bazei aeriene Lakenheath.

Comentariul autorului: Escadrila 495 a fost activă în Europa tot la baza Lakenheath, în perioada 1 aprilie 1977 – 13 decembrie 1991, fiind desființată ca urmare a terminării ”războiului rece”.

Pe teritoriul Europei mai sunt aeronave de luptă F-35 în cadrul forțelor armate ale Italiei, Marii Britanii, Norvegiei și Olandei. Alte țări europene care au mai comandat F-35 și urmează să le primească sunt Belgia, Danemarca, Polonia și probabil Elveția.

Până în prezent, s-au fabricat aproximativ 700 de avioane F-35, considerate cele mai avansate din lume din punctul de vedere al tehnologiei stealth.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy