Forțele Aeriene americane activează prima escadrilă de F-35A din Europa

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Pe 1 octombrie, în cadrul Aripii 48 Luptă a Forțelor Aeriene ale SUA din Europa (USAFE), dislocată în Anglia, la baza Lakenheath, a fost înființată prima escadrilă de avioane de luptă stealth F-35A.

”Escadrila 495 Luptă, poreclită „Valkyries”, a fost activată exact la 8:49 și 50 de secunde, vineri dimineața, la 30 de ani de la desemnarea sa ca escadrilă de luptă”, se precizează într-un comunicat de presă al bazei aeriene Lakenheath.

 

Primul F-35A ajunge la finalul anului

 

Primul F-35A este programat să sosească la Lakenheath până la sfârșitul anului. Baza a fost selectată pentru a găzdui prima din escadrilele F-35A americane din Europa pe baza legăturilor foarte strânse cu Forțele Aeriene Regale (Royal Air Force), infrastructura existentă și oportunitățile combinate de pregătire. În plus, Marea Britanie este o componentă esențială în menținerea unui nivel înalt de pregătire pentru luptă a USAFE datorită spațiului aerian excelent și parteneriatului în programul F-35.

Noua escadrilă va fi formată din 27 de avioane și va avea un efectiv de aproximativ 60 de militari, se mai precizează în comunicatul bazei aeriene Lakenheath.

Comentariul autorului: Escadrila 495 a fost activă în Europa tot la baza Lakenheath, în perioada 1 aprilie 1977 – 13 decembrie 1991, fiind desființată ca urmare a terminării ”războiului rece”.

Pe teritoriul Europei mai sunt aeronave de luptă F-35 în cadrul forțelor armate ale Italiei, Marii Britanii, Norvegiei și Olandei. Alte țări europene care au mai comandat F-35 și urmează să le primească sunt Belgia, Danemarca, Polonia și probabil Elveția.

Până în prezent, s-au fabricat aproximativ 700 de avioane F-35, considerate cele mai avansate din lume din punctul de vedere al tehnologiei stealth.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel