Forțele Aeriene ale SUA s-au răzgândit în privința numărului de avioane F-15EX Eagle II pe care le vor achiziţiona

S.I. Catalin |
Data publicării:
Avioane F-15EX Sursa foto: US Air Force
Avioane F-15EX Sursa foto: US Air Force

La un an după ce oficialii Forțelor Aeriene ale SUA au declarat că au decis să reducă achiziţia de avioane F-15EX Eagle II de la 144 la 80, în cererea privind bugetul, recent publicată, pentru anul fiscal 2024 se solicita alocarea de fonduri pentru încă 24 de avioane de luptă F-15EX Eagle II nou-nouțe, ceea ce ridică numărul de avioane pe care se preconizează că le va cumpăra la 104.

Dar, U.S. Air Force nu intenționează să mai cumpere niciunul dintre avioanele fabricate de Boeing după aceea, rămânând cu o flotă alcătuită din 104 F-15EX.

"Nu există nicio intenție în acest moment", a declarat secretarul U.S. Air Force, Frank Kendall, când a fost întrebat dacă Forțele Aeriene ale SUA plănuiesc să achiziționeze și alte F-15EX.

Planul pe care oficialii l-au prezentat în cererea de buget pentru 2023 a fost de a accelera achiziționarea de F-15EX - trecând de la 12 la 24 de avioane de luptă - și apoi de a înceta să mai cumpere versiunea actualizată a legendarului avion american degenerația a IV-a.

Congresul SUA a fost de acord cu solicitarea pentru 24 de avioane F-15EX, dar a inclus un amendament în actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (National Defense Authorization Act) care împiedica renunţarea la avioanelor de vânătoare F-15 mai vechi. Dar, secretarul Forțelor Aeriene a prezentat un raport Congresului SUA care să detalieze cum și când intenționează U.S. Air Force să renunţe la F-15.

În 2024, Forțele Aeriene și-au reluat solicitarea pentru 24 de avioane F-15EX, care să se alăture celor 48 de F-35A - ceea ce constituie acum flota sa actuală de 72 de avioane de luptă.

Kendall a precizat că unele dintre avioanele F-15EX vor înlocui vechile F-15C/D Eagle care alcătuiesc acum flota de aeronave a Gărzii Naționale Aeriene a SUA.

Cu toate acestea, achiziția planificată de către Forțele Aeriene în ceea ce priveşte F-15EX nu ar reprezenta în totalitate înlocuirea avioanelor F-15C/D-urile, iar unele unele dintre aceste aeronave care aparţin Gărzii Naționale Aeriene a SUA sunt înlocuite cu F-35.

Forțele Aeriene ale SUA au aproximativ 200 de avioane F-15C/D la care vor renunţa în cele din urmă - pentru anul fiscal 2024 este planificata renunţarea la 57 de avioane de acest tip. Forțele Aeriene ale SUA au luat deja decizia să renunţe la 48 de avioane F-15C/D aflate la Baza Aeriană Kadena, Japonia.

"Vom continua să reducem această flotă până când nu va mai rămâne niciunul", a declarat directorul Gărzii Naționale Aeriene a SUA, generalul-locotenent Michael A. Loh, în fața reporterilor la 8 martie, la Simpozionul AFA Warfare. 

Dar, Forțele Aeriene ale SUA spun că nu își vor crește angajamentul pe termen lung față de F-15EX în detrimentul F-35, pe care le consideră că fiind coloana vertebrală viitoare a flotei sale de avioane de luptă.

Achiziţia suplimentară de avioane F-15EX va oferi Forțelor Aeriene ale SUA un total de 104 aeronave de acest tip, față de cele 80 pe care le-a solicitat în cererea de buget de anul trecut. Forțele Aeriene ale SUA au planificat inițial să cumpere 144 de F-15EX, dar în final vor rămâne la o achiziţie de 104 avioane - cel puțin pentru moment.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel