Forțele Aeriene ale SUA au consemnat la sol mai multe avioane F-35. Au fost identificate probleme la sistemul de ejectare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

U.S. Air Force a consemnat la sol majoritatea flotei sale de avioane F-35 Joint Strike Fighter, din cauza unei componente defecte - cartușele explozive din componența sistemelor de ejectare - care ar putea împiedica pilotul să se catapulteze în siguranță din aeronavă în caz de urgență, precizează publicaţia Breaking Defense.

Ca răspuns la o anchetă aflată în desfăşurare, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Luptă Aeriană (Air Combat Command) al U.S. Air Force, Alexi Worley, a confirmat că mai multe avioane F-35 au fost consemnate la sol temporar, în special cele aflate sub comanda ACC.

Vineri, Forțele Aeriene au dezvăluit că săptămâna trecută au ordonat inspecții ale tuturor scaunelor ejectabile ale F-35 în următoarele 90 de zile, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Air Combat Command, cartierul general al Forțelor Aeriene care supraveghează majoritatea avioanelor F-35 aflte pe teritorul SUA.

Alexi Worley a precizat că avioanele F-35  aflate sub comanda Air Combat Command au scaune ejectabile Martin-Baker, iar la 19 iulie a fost pusă în aplicare o directivă tehnică pentru a inspecta toate cartușele propulsoare (n.r. sistemul de propulsie care face posibilă catapultarea scaunului pilotului) de pe scaunul ejectabil în termen de 90 de zile.

Cartușele reprezintă componenta sistemului de catapultare care explodează pentru a propulsa scaunul pilotului și determină parașuta să se deschidă. Foarte probabil, un astfel de sistem include cel puțin șase cartușe.

Un tehnician de întreținere care inspecta o aeronavă F-35 a constatat că unul dintre cartușele de ejectare era suspect de ușor. După o privire mai atentă, s-a dovedit că din acesta lipsea încărcătura explozivă care permite propulsarea pilotului în siguranță.

Biroul Programului Comun F-35 a emis apoi o directivă „de rutină” (Ordin tehnic de conformitate) care impunea verificarea tuturor cartuşelor scaunelor ejectabile în termen de 90 de zile, începând cu 19 iulie.

Până miercuri (27 iulie), armata americană a testat 2.700 de cartușe pentru scaune cu evacuare F-35 și a descoperit trei defecțiuni, după cum se arată într-o scurtă informare oficială. Fiecare avion se poate întoarce la zborurile regulate după ce este verificat.

Mai grav este însă că sunt multe alte tipuri de avioane care folosesc scaune ejectabile Martin-Baker. De la T-38 și T-6, până la avioanele de luptă F/A-18B/C/D Hornet și F/A-18E/F Super Hornet ale Marinei, aeronavele de luptă electronică E/A-18G Growler și cele de antrenament T-45 Goshawk și F-5 Tiger II, toate sunt în așteptare pentru verificare.

 

Niciun alt comandament al U.S. Air Force nu a emis până acum în mod public un stand-down similar

 

"Pentru a fi cât mai precauţi, unitățile ACC vor pune în aplicare, începând cu 29 iulie, un stand-down pentru a accelera procesul de inspecție. Pe baza datelor obţinut în urma acestor inspecții, Air Combat Command va lua o decizie de reluare a operațiunilor", a precizat Alexi Worley.

Forțele Aeriene ale SUA spun că au suficiente piese de schimb în stoc pentru a le înlocui pe cele defecte, a declarat un oficial al serviciului. 

Worley nu a precizat cât timp se preconizează că va continua consemnarea la sol a avioanelor F-35. O a doua purtătoare de cuvânt a Forțelor Aeriene ale SUA a declarat că oprirea la sol nu se referă la întreaga flotă, dar nu a precizat ce avioane au fost afectate.

„Aceasta este o oprire temporară, nu o consemnare la sol a flotei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Ann Stefanek, într-o declarație cu privire la îngrijorările provocate de „o componentă utilizată în sistemul de ejectare a pilotului la mai multe aeronave”.

În timp ce ACC controlează majoritatea avioanelor operaționale F-35 ale USAF, un număr mai mic de avioane sunt repartizate către alte comandamente, inclusiv Forțele Aeriene ale Statelor Unite din Europa (USAFE) și Forțele Aeriene din Pacific (PACAF). Nu este clar dacă aceste unități vor consemna și ele la sol avioanele lor de luptă pentru a le spune unor verificări similare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel