Misiune surpriză, executată de Forța strategică SUA: Bombardierele B-2 și avioanele F-35 au survolat ”invizibil” Marea Nordului

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) au desfășurat, miercuri, în Europa, o misiune surpriză cu bombardierele strategice B-2 Spirit. ”Bombardierele B-2 Spirit de la Baza Aeriană (AFB) Whiteman, Missouri, au efectuat, pe 13 decembrie, un zbor dus-întors de la stația lor de origine la o zonă de antrenament deasupra Mării Nordului, unde s-au întâlnit cu F-35 Lightning II ale Regatului Unit (UK) în timpul unei misiuni Bomber Task Force (BTF) planificate anterior”, au informat Forțele Aeriene americane din Europa (USAFE).

Misiunea de rutină BTF a demonstrat capacitatea Departamentului american al Apărării (DoD) de a proiecta puterea și acoperirea globală prin angajarea bombardierelor convenționale, precum și flexibilitatea și agilitatea sa de a răspunde provocărilor în evoluție din mediul operațional, a precizat USAFE într-un comunicat de presă emis pe 14 decembrie.

„Misiunile strategice de bombardiere au scopul de a descuraja conflictele, arătând capabilitatea noastră de răspuns rapid și consolidând angajamentul față de UK și NATO”, a declarat generalul James Hecker, comandantul USAFE-AFAFRICA și comandant al Comandamentului Aerian Aliat. „Operarea alături de avioanele de luptă din a 5-a generație ale RAF ne îmbunătățește puterea prin antrenament combinat.”

Aviatorii au executat misiunea cu sprijinul de realimentare aeriană oferit de avioanele KC-135 Stratotanker alocate Aripii 100 Realimentare Aeriană de la AFB RAF Mildenhall, Marea Britanie. Bombardierele au atins toate obiectivele misiunii fără incidente și s-au întors la Whiteman în aceeași zi.

Misiunea de miercuri a furnizat integrarea combinată cu aeronavele aliate de generația a 5-a, fiind menită să îmbunătățească interoperabilitatea multi-domeniu și să continue dezvoltarea tacticilor, tehnicilor și procedurilor specifice generației a 5-a (de avioane).

Un bombardier B-2 al US Air Force, alături de două F-35 britanice (aeronavele care zboară în flancuri) și două aeronave F-15 americane. Fotografie realizată dintr-un KC-135 Stratotanker. Sursă foto: US Air Force 

Planificarea și executarea misiunilor BTF integrate la nivel global subliniază faptul că SUA, aliații și partenerii săi posedă capabilități militare credibile pentru a proteja siguranța cetățenilor lor și securitatea valorilor lor comune. Integrarea cu forțele NATO încurajează o mai mare interoperabilitate și abilitatea de a valorifica capabilitățile partajate. Această sinergie nu numai că îmbunătățește operațiile, dar este de neprețuit pentru eficacitatea generală și asigură un răspuns unificat la orice amenințare, au mai precizat USAFE la finalul comunicatului de presă.

Combinația dintre bombardierele B-2 Spirit și avioanele multirol de generația a 5-a este unică în lume, fiind singura forță aeriană strategică de lovire complet stealth (invizibilă). Din când în când, aviația rusă și chineză mai efectuează patrule comune în zona Pacificului, dar comparația cu un BTF stealth este mult prea palidă.

În timp ce bombardierele strategice rusești și chinezești trebuie să-și lanseze rachetele de la mare distanță, marea lor majoritate fiind interceptate înainte de a-și atinge țintele, BTF-ul stealth intră chiar în teritoriul inamic, iar adversarul are un timp foarte scurt de răspuns. În plus, bombardierele rusești și chinezești nici măcar nu sunt conștiente că în apropierea lor ar putea opera avioane de vânătoare americane de generația a cincea. Cu alte cuvinte, misiunile ruso-chineze sunt o joacă de copii, comparativ cu forța generată de cea mai letală combinație de pe planetă - bombardierele Spirit – avioanele multirol de generația a cincea.

Folosind în comunicatul de presă expresia ”bombardier convențional” (”conventional bomber”), Statele Unite anunță, posibil, în premieră că sunt dispuse să-și trimită bombardierele B-2 oriunde în lume pentru a lovi, de aproape, cu arme convenționale ținte foarte îndepărtate considerate accesibile doar prin atac nuclear. Prin distanța mare pe care o poate parcurge - 11.000 de km (raza de acțiune de luptă 5.500 de km) fără realimentare și un maxim oficial de 18 tone (unele surse spun 23 de tone) de muniții, acoperă toată Rusia în același timp, inclusiv țintele strategice din mijlocul țării, dacă se folosesc simultan aerodromuri din Europa, Alaska și Coreea de Sud.

Poate, într-un târziu, Europa va înțelege ce forță formidabilă o protejează și va lăsa deoparte neînțelegerile mărunte și interese meschine și va accelera ieșirea din acest episod care, dacă nu este tratat matur, o va trimite într-un trecut al crimelor în masă, crezut dispărut pentru totdeauna.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel