Forțele Navale Române au predat părții elene comanda Grupării Navale NATO SNMCMG - 2

Forțele Navale Române au predat ieri comanda Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Contra Minelor SNMCMG - 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), în cadrul unei ceremonial desfășurat în premieră prin videoteleconferință (VTC), ca măsură preventivă în contextul epidemiologic internațional dat de pandemia cu COVID-19. 

Potrivit unui comunicat al Forțelor Navale, comanda SNMCMG-2, asigurată pentru o perioadă de șase luni de căpitan-comandor Valentin-Cătălin Vlad, a fost predată omologului grec căpitan-comandor Dimitrios Katsouras, ceremonialul fiind prezidat de Commodore Jeanette MORANG (Forțele Navale ale Regatului Țărilor de Jos) ce ocupă funcţia de comandant al Forţelor de Suprafaţă din NATO, din cadrul Comandamentului Maritim NATO (MARCOM).

”Prin asumarea comenzii SNMCMG-2, pentru prima dată în istoria Forțelor Navale Române, țara noastră și-a demonstrat capacitatea de a fi un furnizor de securitate pentru apărarea aliaților. Gruparea navală și-a adus contribuția la menținerea capacității de luptă și de reacție imediată, conform răspunsului militar aliat rapid în situații de criză și la promovarea valorilor și a imaginii NATO, atât în cadrul activităților planificate, cât și prin adaptarea la noile provocări. Cu toții ar trebui să fim mândri deoarece aceste ultime șase luni ne-au demonstrat că împreună suntem puternici, devotați, flexibili și gata să ne adaptăm oricărui mediu operațional, prietenos sau provocator, pentru asigurarea nivelului de reacție imediată. Vânt bun din pupa!”, a subliniat căpitan comandor Valentin Cătălin Vlad la predarea funcției.

”Evidențiez în mod deosebit executarea misiunii în condiții grele, nemaiîntâlnite, date de măsurile de protecție specifice pandemiei globale COVID-19, ce v-au ținut ambarcați permanent la bordul navei și care au făcut ca expresia fiți în siguranță să capete alte valori. MARCOM apreciază felul în care SNMCMG2, avându-l la comandă pe căpitan comandor Valentin - Cătălin Vlad, a gestionat această provocare, executând misiunile în deplină siguranță pentru personalul navelor ce au făcut parte din grupare. Deși au fost anulate o parte din exercițiile internaționale, ați reușit să mențineți capacitatea de luptă și de reacție imediată a NATO, fructificând toate oportunitățile de interacțiune cu forțe navale aliate. Mulțumesc Forțelor Navale Române pentru contribuția importantă adusă grupării Navale a NATO, iar pentru misiunile viitoare vă doresc mult succes și vânt bun din pupa! BRAVO ZULU!”, a transmis și commodore Jeanette MORANG.

Căpitan-comandorul Valentin Vlad a condus statul major al grupării, din care au făcut parte și trei ofițeri din forțele navale partenere, conform politicii NATO de organizare a grupărilor navale permanente, de la bordul navei comandant, puitorul de mine și plase 274 ”Viceamiral Constantin Bălescu”.   

Sub comanda ofițerului român, s-au executat misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie-iunie 2020, în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterana, de nave militare din Bulgaria, Germania, Grecia, România și Turcia, conform graficului de generare al forțelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

SNMCMG-2, având pentru prima dată la comandă un ofițer al Forțelor Navale Române, a acționat pentru asigurarea capacității de reacție imediată la nivelul NATO, precum și pentru creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate și promovarea imaginii Alianței Nord Atlantice, prin antrenamentele comune la care gruparea navală a participat și prin activitățile pe care aceasta le-a executat pe mare și în porturile în care și-a refăcut capacitatea de luptă.

CITEȘTE ȘI: Amplu exercițiu al Forțelor Navale Române în Marea Neagră

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel