Forțele mareșalului Haftar au reținut un cargou turc în Libia

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Forţele mareşalului Khalifa Haftar au anunţat sâmbătă seara că au sechestrat un cargou turc sub pavilionul Grenadei în largul părţii de est a Libiei, pentru a-l percheziţiona, transmite AFP, citată de Agerpres.

Anunţul coincide cu ratificarea de către parlamentul turc a unui acord de cooperare militară între Ankara şi Guvernul Libian de Uniune Naţională de la Tripoli (GNA), care din 4 aprilie se confruntă cu ofensiva declanşată de mareşalul Haftar care deţine controlul în estul ţării şi doreşte să cucerească capitala.

Nava turcă a fost condusă în portul Ras al-Helal, în apropiere de Derna, "pentru percheziţionarea şi verificarea încărcăturii sale", a explicat într-un scurt comunicat purtătorul de cuvânt al forţelor militare conduse de Haftar, Ahmad al-Mesmari.

Pe pagina sa de Facebook, acesta a publicat o înregistrare video a operaţiunii de interceptarea a navei, precum şi copiile paşapoartelor celor trei membri turci ai echipajului.

GNA, care este recunoscut de ONU, a anunţat joi "punerea în aplicare" a acordului de cooperare militară semnat la sfârşitul lunii noiembrie cu Ankara, ce deschide calea unei intervenţii mai directe a Turciei în Libia.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a promis, pe 10 decembrie, că va trimite trupe în sprijinul guvernului condus de Fayez al-Sarraj dacă acesta va adresa Turciei o solicitare în acest sens, conform acordului semnat între cele două părţi, ceea ce exacerbează şi mai mult tensiunile din regiune.

Forţele mareşalului Haftar sunt susţinute în principal de Emiratele Arabe şi Egipt, doi rivali regionali ai Turciei.

Mareşalul Haftar a ameninţat deja la sfârşitul lunii iunie că va ataca interesele Turciei în Libia şi a acuzat Ankara pentru sprijinul militar pe care îl acordă rivalilor săi din plan intern.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel