Forțe aliate Turciei au predat armele kurzilor în Siria. Decizia finală a aparținut Rusiei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțe ale rebelilor sirieni, aliați ai Turciei, în încercarea de a scăpa din zona de conflict, au încercat să se predea Forțelor Democrate Siriene, dominate de kurzi.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, forțe ale rebelilor sirieni, aliați ai Turciei, care au participat și sprijinit operațiunea militară a Ankarei „Izvorul Păcii” în Siria s-au predat forțelor Forţelor Democrate Siriene (FDS), principala alianţă a luptătorilor kurzi şi arabi, dominată de YPG (Unităţile de Apărare a Poporului - miliția kurdă, calificată drept organizație teroristă de către Ankara).

Sursa citată precizează că rebelii aliați ai Turciei, în încercarea de a scăpa din zonele de conflict din Tal Abyad, au fost de acord să predea întreg arsenalul pe care îl au, iar în schimb FDS să ”deschidă” un drum pentru a părăsi zona de confilict. Conform informațiilor publicate pe site-ul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, care citează surse din Siria, FDS a acceptat ”oferta”.

 

FDS a pregătit deja autobuzele, Rusia s-a opus

 

FDS a pregătit mai multe autobuze cu care aliații Turciei ar fi trebuit să părăsească Tal Abyad și să se deplaseze către Manbij, dar se pare că ”oferta” a fost refuzată categoric de către forțele Rusiei. Sursa citată menționează că un număr tot mai mare al forțelor rebele siriene care se opun regimului încearcă să scape din zonă.

Amintim că pe 9 octombrie, Turcia şi aliaţi sirieni au lansat o ofensivă în nordul Siriei, pentru a îndepărta de la frontieră miliţia kurdă YPG (Unităţile de Apărare a Poporului), calificată organizaţie "teroristă" de către Ankara.  În faţa înaintării forţelor turce, kurzii au ajuns la un acord acord cu regimul de la Damasc, susținut de Rusia, pentru desfăşurarea armatei siriene în apropierea frontierei în sprijinul Forţelor Democrate Siriene (FDS).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel