Flota rusă din Marea Baltică va primi încă o navă purtătoare de rachete Kalibr și Onyks

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 26.08.2020, că Flota rusă din Marea Baltică (FRMB) va primi încă o navă mică purtătoare de rachete Proiect 21631, clasa Buyan-M, dotată cu rachete de croazieră Kalibr și Onyks. Nava purtătoare de rachete Grad urmează să fie finalizată anul viitor și să fie introdusă în dotarea Brigăzii 36 Vedete Purtătoare de Rachete din Baltiysk. Inițial, era planificat ca nava să fie predată Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

A treia navă din clasa Buyan-M

 

După cum au declarat pentru Izvestia surse din mediul militar, până la sfârșitul acestui an, în cadrul FRMB va fi format echipajul pentru noua navă și va fi deplasat la centrul de instrucție pentru pregătire. Începând de anul viitor, marinarii FRMB vor participa la testarea navei mici purtătoare de rachete Grad.

Navele din clasa Buyan-M sunt nave mici, cu un deplasament de 850 de tone. Inițial, acestea au fost proiectate pentru apărarea zonei economice maritime a Federației Ruse. Ulterior însă, funcționalitatea lor a fost revizuită. În luna octombrie 2015, trei nave Proiect 21631, respectiv Uglici, Grad Svyjazhsk și Veliky Ustiug, au executat atacuri cu rachete de croazieră Kalibr asupra unor obiective ale teroriștilor de pe teritoriul sirian. Lansările de rachete au fost efectuate din acvatoriul Mării Caspice. În anul 2016, alte nave din această serie, Zeleny Dol și Serpukhov, au atacat extremiștii din Siria, efectuând lansări de rachete Kalibr din estul Mării Mediterane.

După cum au arătat rezultatele lansărilor de rachete, în pofida dimensiunilor reduse, navele din clasa Buyan-M au o putere de foc impresionantă, fiind capabile să execute atacuri cu rachete de mare precizie la o distanță de până la 1.500 de kilometri.

În prezent, navele din clasa Buyan-M se află în dotarea Flotilei din Marea Caspică, a FRMB și FRMN. În Marea Caspică și în Marea Neagră se află câte trei nave din această serie. În Marea Baltică se află numai două, respectiv Zeleny Dol și Serpukhov. Nava mică purtătoare de rachete Grad, a cărei construcție a început în anul 2017, va deveni astfel a treia navă din clasa Buyan-M a FRMB.

Istoricul militar Dmitry Boltenkov a declarat pentru Izvestia că “navele mici purtătoare de rachete Zeleny Dol și Serpukhov s-au comportat foarte bine. În consecință, a fost luată decizia de direcționare către FRMB a încă unei nave de acest tip”.

“Trei nave reprezintă deja un grup tactic. În cazul unei agresiuni împotriva Federației Ruse, nava mică purtătoare de rachete Grad poate contribui cu lansări suplimentare de rachete de croazieră Kalibr, ceea ce va crește posibilitățile grupării ruse din regiune. În orice caz, puterea de luptă a Brigăzii 36 va trebui schimbată mai devreme sau mai târziu. În această mare unitate se află încă vedete purtătoare de rachete și nave mici purtătoare de rachete de construcție sovietică”, a precizat Boltenkov.

 

Nave noi în ape tulburi

 

Vicepreședintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Federația Rusă, colonel Vladimir Anokhin, a declarat că apariția navelor purtătoare de rachete de croazieră Kalibr în regiunea baltică ar trebui să servească drept avertisment pentru politicienii străini.

“Cu navele purtătoare de rachete Kalibr nu este nevoie să ataci porturi străine în cazul unui conflict militar. Navele mici purtătoare de rachete pot pur și simplu să iasă pe mare și să lovească atât de tare încât să nu poată fi neglijate. Prezența navelor mici cu putere mare de foc oferă o gamă largă de posibilități de a-i influența pe vecinii noștri cei mai prietenoși, dacă este necesar”, a spus expertul.

“Dimensiunile navelor le conferă acestora posibilități foarte bune de manevră. Acestea se pot ascunde în golfuri, de unde pot să efectueze lansări de rachete. Ținând cont de bătaia rachetelor de croazieră rusești, echipajele navelor mici purtătoare de rachete nici măcar nu vor trebui să își asume un alt risc”, a declarat Anokhin.

La bordul navelor mici purtătoare de rachete se află opt instalații de lansare pentru rachetele de croazieră Kalibr sau rachetele antinavă Onyks, precum și armamente de artilerie.

În acest an, navele din clasa Buyan-M au fost adaptate pentru întrebuințarea minelor-roboți. Astfel, în caz de necesitate, acestea vor putea să instaleze câmpuri de mine. Acest lucru va bloca transportul adversarului în zonele maritime, în primul rând în strâmtori și în apropierea bazelor navale.

Navele mici purtătoare de rachete Proiect 21631 au fost incluse în așa-numitele sisteme de cercetare și asalt sau de cercetare și foc. Acest lucru transformă navele din clasa Buyan-M în platforme universale de atac, capabile să acționeze în strânsă legătură cu Forțele Terestre.

În acest caz, toate informațiile necesare la bord sunt transmise prin intermediul complexului de cercetare, conducere și comunicații Strelets. Acest lucru funcționează cât se poate de simplu: un soldat de pe țărm trebuie doar să indice o țintă pe o tabletă pentru a declanșa un foc de artilerie sau un atac cu  rachete de pe nave.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel