Flota rusă de Nord a efectuat rotația avioanelor MiG-31BM dislocate în urmă cu o lună în Arctica

Ionel Copcea |
Data publicării:

Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat, pe 08.02.2021, că a fost efectuată rotația avioanelor de interceptare cu rază lungă de acțiune MiG-31BM și a piloților, care îndeplinesc misiuni pe arhipelagul Novaya Zemlya.

“Pe aerodromul Rogachevo al Flotei de Nord de pe Insula Yuzhny a arhipelagului Novaya Zemlya a fost efectuat primul schimb de zbor al personalului și avioanelor MiG-31BM aparținând regimentului de aviație mixtă, care, în urmă cu o lună, au intrat în serviciul de luptă experimental pentru protecția frontierei de stat a Federației Ruse în spațiul aerian al Arcticii”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția de presă Interfax.

În luna ianuarie a acestui an, s-a comunicat faptul că militarii ruși au dislocat pe Novaya Zemlya avioane de interceptare modernizate, pentru controlul Arcticii.

Prima rotație a piloților și avioanelor de interceptare de pe Novaya Zemlya a fost controlată de comandantul Armatei de Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Flotei de Nord, general locotenent Aleksandr Otroschchenko.

“Acesta a pilotat personal o aeronavă MiG-31BM de la aerodromul de bază din Peninsula Kola și până la aterizarea pe Novaya Zemlya, evaluând fiabilitatea și capacitățile de zbor ale avionului modernizat”, se menționează în comunicatul de presă al flotei.

Potrivit reprezentanților Flotei de Nord, serviciul de luptă experimental al avioanelor de interceptare pe arhipelagul Novaya Zemlya se desfășoară pentru prima dată în istoria modernă a Federației Ruse.

“Cu această ocazie, sunt evaluate capacitățile de luptă ale utilizării avioanelor de interceptare la latitudinile înalte ale Arcticii. Aviatorii navali câștigă experiență în exploatarea aeronavelor de pe aerodromurile insulelor din Oceanul Arctic, unde condițiile meteorologice severe au un impact semnificativ asupra întrebuințării avioanelor și elicopterelor”, au spus reprezentanții Flotei de Nord.

“Prin obținerea experienței în serviciul de luptă a avioanelor de interceptare pe aerodromurile arctice se extinde zona de aplicare a acestora la latitudini mari și crește în mod semnificativ spațiul aerian controlat de pe Ruta Maritimă Nordică - artera națională de transport a Federației Ruse în Arctica”, se mai arată în comunicatul de presă al Flotei de Nord.

Reprezentanții ruși au menționat că, anterior, pe arhipelagul Novaya Zemlya a intrat în serviciul de luptă și un regiment de rachete antiaeriene al Flotei de Nord, dotat cu sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune de tip S-400 Triumf, produse de concernul Almaz-Antey.

Comentariul autorului: Începând din luna ianuarie 2021, Federația Rusă a dislocat pe aerodromul Rogachevo din arhipelagul Novaya Zemlya patru avioane de vânătoare-interceptare modernizate de tip MiG-31BM. Aeronavele aparțin  Regimentului 98 Aviație Mixtă - Monchegorsk al Diviziei 1 Apărare Antiaeriană - Severomorsk din cadrul Armatei 45 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Flotei de Nord. În compunerea regimentului se află câte o escadrilă de avioane Su-24M, Su-24MR și MiG-31. Începând din anul 2018, regimentul a primit noi avioane modernizate de tip MiG-31BM. Prin completarea celei de-a doua escadrile de aviație de vânătoare se intenționează formarea unui nou regiment de aviație. Astfel, la Monchegorsk se vor afla două regimente, unul de aviație mixtă, cu două escadrile de avioane Su-24M și Su-24MR, și unul de aviație de vânătoare, cu două escadrile de avioane MiG-31BM.

Trebuie menționat faptul că, la sfârșitul anului 2020, Federația Rusă a dislocat patru avioane MiG-31BM și pe aerodromul Anadyr și Regiunea Chukotka. Astfel, de pe cele două aerodromuri, Rogachevo în vest și Anadyr în est, partea rusă dorește să controleze intrarea și ieșirea Rutei Maritime de Nord.

În perspectivă, Federația Rusă are în vedere dislocarea în zona arctică atât a unor avioane de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinzhal, cât și a noilor avioane MiG-41.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel