Flota a 5-a a SUA anunță schimbări ample de securitate în Marea Arabiei după atacul iranian cu dronă asupra unui petrolier

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Flota a 5-a a SUA, alături de Marina britanică și cea australiană, în Golful Persic. Foto: Wikipedia
Flota a 5-a a SUA, alături de Marina britanică și cea australiană, în Golful Persic. Foto: Wikipedia

În săptămânile următoare, regiunea Mării Arabiei va fi martora mai multor schimbări de securitate, după atacul iranian de săptămâna trecută asupra unei nave comerciale încărcate cu petrol.

"Această navă comercială trecea prin apele internaționale din nordul Mării Arabiei, prin care trec anual mii de nave comerciale", a declarat miercuri, comandantul Afacerilor Publice al Comandamentului Central al Forțelor Navale ale SUA din Flota a 5-a a SUA, Tim Hawkins, la Manama. "Acest atac la care am asistat este foarte destabilizator și tulburător".

Cu o zi în urmă, un laborator al Marinei SUA din Bahrain a confirmat legătura Iranului cu un atac cu dronă din 15 noiembrie, asupra unui tanc comercial care arbora pavilionul Liberiei și care traversa apele internaționale în Orientul Mijlociu.

"Vedem o creștere a acestor procese destabilizatoare care perturbă fluxul operațiunilor comerciale și afectează mișcarea comerțului global", a afirmat Hawkins.

Hawkins a spus că Flota a 5-a a SUA consideră că comportamentul Iranului în regiune "reprezintă o mare amenințare și este cea mai serioasă provocare datorită progresului și creșterii numărului de rachete balistice și tehnologiei rachetelor de croazieră, precum și promovării și creșterii producției și dislocării de drone".

Pentru a face față acestei provocări, Hawkins a subliniat că este important "să desfășurăm o forță dedicată sistemelor fără pilot în Golf pentru ca noi să integrăm tehnologia pentru a face față acestor provocări", adăugând: "Suntem în fruntea tehnologiei dronelor și în domeniul maritim și este important să continuăm munca în comun pentru a beneficia de cea mai recentă tehnologie".

 

Regiunea Mării Arabiei reprezintă pentru SUA unul dintre principalele puncte strategice

 

Regiunea Mării Arabiei reprezintă pentru SUA unul dintre principalele puncte strategice, având în vedere extrema sa sensibilitate în păstrarea siguranței navigației maritime în Orientul Mijlociu și Oceanul Indian.

Din acest motiv, Marina SUA menține o forță permanentă în Marea Arabiei, bazată pe două baze navale din Bahrain și Djibouti, care funcționează conform directivelor Comandamentului Central al SUA "CENTCOM" și Comandamentului SUA pentru Africa "AFRICOM".

Baza navală americană din Bahrain găzduiește sediul Flotei a 5-a a Marinei SUA, care include un portavion și o serie de submarine ofensive, distrugătoare și fregate. La sud, baza navală militară Lemonnier din Djibouti, cu vedere la Marea Arabiei, este cea mai mare bază permanentă a SUA din Africa.

Regiunea Mării Arabiei primește adesea vizite frecvente ale navelor Marinei SUA. Cu câteva săptămâni în urmă, Marina SUA a anunțat, într-un mod rar, prezența comandantului flotei de submarine nucleare, USS Virginia, în apele internaționale ale Mării Arabiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel