Finlanda suspectează că două Su-27 rusești i-au violat spațiul aerian și a deschis o anchetă

Darius Muresan / 29 iul 2020 / 10:01
Avioane Su-27, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Avioane Su-27, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Două avioane de vânătoare Suhoi Su-27 sunt suspectate că au încălcat spaţiul aerian finlandez marţi după-amiază în largul Helsinki, a anunţat Ministerul finlandez al Apărării, citat de AFP.

Incidentul "s-a produs deasupra Golfului Finlandei în apropiere de Helsinki, în jurul orei locale 14.00 (11.00 GMT)" şi autoritatea de supraveghere a fost sesizată urmând să efectueze o anchetă pentru a confirma încălcarea, a precizat ministerul într-un comunicat.

Cele două aparate "au zburat în spaţiul aerian finlandez timp de circa două minute", a declarat Niina Hyrsky, directoarea pentru comunicare a ministerului, precizând pentru AFP că Finlanda a a ridicat de la sol avioane F/A-18 Hornet pentru a le identifica, notează Agerpres.

Aparatele militare ruseşti traversează cu regularitate Golful Finlandei pentru a ajunge în exclava rusă Kaliningrad, între Lituania şi Polonia.

Fostă provincie rusă (1809-1917), în război cu URSS-ul în timpul celui de Al Doilea Război Mondial (1939-1940 şi 1941-1944), Finlanda este o ţară neutră din 1955. Ţara nordică nu este membră a NATO, la fel cum nu e nici vecina sa Suedia, dar este asociată Alianţei Nord-Atlantice prin diverse programe de cooperare.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy