Finlanda are în vedere avioanele F-35A pentru a înlocui avioanele F/A-18C Hornet

Eduard Pascu |
Data publicării:

Două aeronave F-35A Lightning II Joint Strike Fighter au traversat Atlanticul pentru a ajunge în Finlanda unde vor fi evaluate de autorități în vederea unei posibile achiziții, transmite Jane.

Lockheed Martin a anunțat că două avioane F-35A Lightning II Joint Strike Fighter au ajuns la Baza Aeriană Tampere-Pirkkala, la nord de Helsinki pentru faza de evaluare a zborului în cadrul programului HX din Finlanda.

Inițial s-a luat în calcul trimiterea a patru avioane F-35A de la Baza Aeriană Luke din Arizona, însă problemele cu cisternele de alimentare aeriană, alocate pentru a sprijini aeronavele pentru trecerea transatlantică, au făcut ca doar două F-35A să ajungă în Finlanda.

În cadrul programului HX Challenge, Finlanda a evaluat avioane Eurofighter Typhoon, între 9 și 17 ianuarie, Dassault Rafale între 20 și 28 ianuarie, Saab Gripen E și aeronavele de avertizare timpurie GlobalEye între 30 ianuarie - 6 februarie. Evaluarea avioanelor F-35A va avea loc de pe 9 februarie până pe 17 februarie. Compania Boeing va încheia procedurile de evaluare în programul HX cu aeronavele F/A-18E - F Super Hornet și EA-18G Growler în perioada 18 - 26 februarie.

Finlanda a demara programul HX în vederea înlocuirii celor 55 de avioane Boeing F/A-18C și a șapte F-A-18D Hornet ale forței aeriene. Programul se ridică la valoarea de 13 miliarde de dolari și include costurile de achiziție, infrastructura și instruirea. Prima aeronavă trebuie să ajungă în 2025, iar ultima în 2030. 

Vezi și: Finlanda vrea să înlocuiască toată flota de avioane F/A-18 Hornet

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel