Fifor, asigurări. Programe de înzestrare în fază avansată de pregătire și 2% din PIB pentru Apărare

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Mihai Fifor
Mihai Fifor

Guvernul alocă MApN pentru al doilea an consecutiv 2% din PIB şi va menţine acest nivel până cel puţin în anul 2026, a declarat miercuri ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului militar la instituţiile militare de învăţământ superior şi şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri desfăşurată la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I".

"Dragi tineri elevi şi studenţi în anul I (...) dragi boboci, de astăzi, din ziua depunerii jurământului militar vă aflaţi cu adevărat în slujba ţării, iar ţara contează pe determinarea dumneavoastră. (...) Aşteptăm de la dumneavoastră să deveniţi acei militari profesionişti ai armatei moderne pe care o construim astăzi, o armată adaptată timpurilor moderne şi integrată în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană care va dispune de tehnică avansată, de infrastructură modernă, care va oferi personalului ei condiţii de viaţă şi de muncă la nivelul timpurilor în care trăim. După ani în care finanţarea apărării nu a fost o prioritate Guvernul României alocă Ministerului Apărării Naţionale, pentru al doilea an consecutiv, două procente din PIB, nivel care va fi menţinut cel puţin până în anul 2026 ceea ce permite derularea unui proces de modernizare şi dezvoltare dintre cele mai solide în rândul aliaţilor de pe flancul estic", a declarat Mihai Fifor.

Ministrul a adăugat că, deja ,există programe de înzestrare cu tehnică de luptă modernă în implementare şi le-a menţionat pe cele privind "avioanele multirol F16, programele Patriot şi HIMARS, transportoarele Piranha V", şi a precizat că alte programe sunt în fază avansată de pregătire "bateriile de coastă, corvetele multifuncţionale, platforme de transport pe roţi, modernizarea aeronavelor IAR 99 Şoim".

"Au fost operaţionalizate comandamente şi structuri NATO în România, altele vor fi materializate în curând şi vorbesc aici de structura de comandament terestru de nivel corp de armată, iar militarii noştri participă alături de cei ai armatelor aliate şi partenere la misiuni dintre cele mai complexe în teatrele de operaţii sau se antrenează în exerciţii multinaţionale de amploare. Toate aceste măsuri vor întări capacitatea de apărare a României ca stat NATO la flancul estic, vor creşte gradual capacitatea ţării noastre de a răspunde oricărei ameninţări din regiune, întărind profilul de pol de stabilitate la Marea Neagră", a arătat Mihai Fifor.

El a subliniat că măsurile luate pentru modernizarea Armatei Române nu pot fi implementate fără soluţii pragmatice şi eficiente în domeniul asigurării unor resurse umane adecvate, bine pregătite, şi capabile la cele mai înalte standarde.


Ministrul a punctat în alocuţiunea sa că joi, 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, la Păuliş şi la Carei, în Bucureşti şi în marile oraşe, în cimitirele de onoare şi la monumentele comemorative de război din ţară sau de peste hotare, vor depuse coroane de flori şi vor fi omagiaţi eroii neamului căzuţi în marile războaie.

"Suntem în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri şi este de datoria noastră să amintim cât se poate de des faptul că ţara noastră datorează enorm generaţiilor de viteji care au luptat în Primul Război Mondial şi în toate marile încleştări armate de-a lungul istoriei pentru cucerirea statalităţii, pentru consolidarea independenţei şi suveranităţii, pentru întregirea teritoriului naţional al României şi în zilele noastre pentru afirmarea României locului României în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană", a adăugat Mihai Fifor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel