Fără nave de luptă, Estonia își organizează apărarea de coastă pe camioane, cu sisteme de rachete Blue Spear de ultimă generație

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Sistemul de rachete antinavă de înaltă tehnologie Blue Spear a ajuns în Estonia. Acesta va duce capacitatea de apărare antinavă a Estoniei la un nivel cu totul nou, fiind elementul central a soluției complete de apărare de coastă a țării.

Blue Spear - care apare uneori menționat și ca Blue Spear 5G datorită rachetei de generația a cincea din familia de rachete Gabriel - este capabil să opereze în orice condiții meteorologice, ziua și noaptea, având o rază maximă de lovire a țintelor mobile sau fixe de 290 km. Racheta are un focos de 150 kg, folosește un senzor radar activ, navigație precisă și un sistem robust de comunicații, imun la acțiunile de război electronic.

,,Achiziția de rachete antinavă este de o importanță fundamentală pentru creșterea nivelului capacității de apărare a marinei și a Estoniei în general. [..] Prezența Blue Spears în marină crește semnificativ raza de lovire a Forțelor de Apărare Estoniene și întărește descurajarea împotriva unui posibil agresor", a declarat ministrul Apărării, Hanno Pevkur.

,,Sistemul de rachete de apărare de suprafață Blue Spear 5G și minele navale vor forma piatra de temelie a apărării maritime a Estoniei în următoarele decenii. Aș dori să mulțumesc partenerilor contractuali și RKIK [Centrul Național de Investiții pentru Apărare] care, în pofida vremurilor dificile, au respectat termenele limită și au făcut eforturi considerabile pentru a face acest lucru, a declarat comandantul adjunct al Marinei Estoniei, Johan-Elias Seljamaa.

Noile rachete antinavă au fost livrate Estoniei de către Proteus Advanced Systems, un joint venture format din două companii, Israel Aerospace Industries (IAI) și ST Engineering Land Systems din Singapore.

,,Este o mare onoare pentru noi să echipăm Forțele de Apărare Estoniene cu rachete Blue Spear", a declarat Ron Tryfus, CEO la Proteus Advanced Systems. "În acest fel, Marina Estonă a dobândit o capacitate de apărare de înaltă tehnologie, un sistem de rachete suprafață-suprafață de ultimă generație, care a fost dezvoltat în comun de două companii, IAI și ST Engineering Land Systems", a adăugat acesta.

Guvernul Estoniei a decis să finanțeze sistemul de rachete în 2020, contractul dintre RKK și Proteus Advanced Systems fiind semnat în 2021. "Vreau să mulțumesc partenerului nostru contractual care, în pofida circumstanțelor dificile, și-a îndeplinit obligațiile internaționale și și-a păstrat promisiunea de a livra sistemul de rachete la timp", a declarat Ramil Lipp, șeful categoriei de armament a RKIK.

Având în vedere că Estonia nu are nave de luptă de suprafață, bateriile de rachete vor acționa de pe uscat. Mai precis, sistemele vor fi mobile, fiind instalate pe camioane. În acest sens, în proiect a fost implicată și compania estonă din industria de apărare Pro Lift OU, care a efectuat conversia camioanelor pentru montarea containerelor cu lansatoare, care au o lungime de aproximativ 6 metri.

Estonia a comandat și un număr (neprecizat) de lansatoare multiple de rachete HIMARS, care sunt programate să sosească în țara baltică la sfârșitul acestui an.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel