Fâșia Gaza, ”criză umanitară”. Israel acceptă medierea externă

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se declară favorabil unei medieri a ONU şi a Egiptului între Israel şi Hamas pentru a evita o ''criză umanitară'' în Fâşia Gaza, au relatat marţi mass-media, potrivit AFP.

Netanyahu a făcut aceste declaraţii în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii israelieni care a avut loc luni.

Egiptul şi responsabili ai ONU încearcă să ajungă la un acord pe termen lung între Israel şi Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza, în timp de Qatarul furnizează un ajutor umanitar acestei enclave supuse unei blocade israeliene de peste zece ani.

Treisprezece membri ai unei delegaţii egiptene s-au deplasat marţi în Fâşia Gaza, unde urmează să se întâlnească cu responsabili ai Hamas, conform unor surse de securitate palestiniene din enclavă. Responsabili egipteni au efectuat în ultimele luni o serie de vizite în Fâşia Gaza.

Violenţele care au loc de mai multe luni la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza produc temeri că o escaladare a situaţiei ar putea duce la un al patrulea război între Israel şi Hamas după 2008.

"Acţionăm pentru a preveni ca forţe (ale Hamas) să pătrundă în Israel şi să aducă atingere soldaţilor şi localităţilor noastre", a afirmat Netanyahu, conform mass-media.

"Pe de altă parte, acţionăm pentru a împiedica o criză umanitară, de aceea acceptăm eforturile de mediere ale Egiptului şi ale ONU, pentru a instala calmul şi pentru a fi reglate chestiunile legate de electricitate", a adăugat el.

Liderii israelieni se exprimă rar asupra negocierilor conduse de egipteni în vederea reducerii tensiunilor şi obţinerii unei înţelegeri care să permită asigurarea calmului la frontieră.

Locuitorii din Gaza suferă de o penurie de electricitate, de o rată ridicată a şomajului, în timp ce apa pentru activităţile menajere este poluată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel