F-35 olandeze vor proteja nord-estul Europei. Olanda va disloca avioane F-35 în Polonia, după misiunea din Bulgaria din 2022

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Avion F-35 Lightning II olandez. Foto: NATO
Avion F-35 Lightning II olandez. Foto: NATO

Forțele Aeriene Regale olandeze pregătesc o desfășurare a avioanelor lor de luptă F-35 în sprijinul misiunii de Poliție Aeriană a NATO în nord-estul Europei.

Opt aeronave F-35 urmează să fie dislocate la Malbork, Polonia, pentru a se alătura, în februarie și martie, misiunii NATO de consolidare a poziției defensive de-a lungul flancului estic. În timp ce patru dintre avioane vor fi angajate în activități de poliție aeriană, celelalte patru vor efectua exerciții cu aeronave ale statelor aliate, a informat, recent, Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

„Cu aceste opt avioane de luptă moderne, Țările de Jos contribuie la misiunile NATO de Poliție Aeriană și de Protecție Aeriană pentru a descuraja și, dacă este necesar, pentru a apăra teritoriul aliaților din regiunea baltică”, a declarat locotenent-colonelul Guido Schols, comandantul detașamentului F-35 din Țările de Jos. „De asemenea, asigurăm aliații noștri și demonstrăm angajamentul nostru față de Alianța NATO”, a adăugat el.

Țările de Jos contribuie în mod regulat la misiunile de poliție aeriană aliată. Acasă, ei au împărțit sarcina de a proteja cerul deasupra zonei BENELUX împreună cu F-16 ale Forțelor Aeriene Belgiene din 2017. În străinătate, și-au desfășurat F-16 la Siauliai în sprijinul Poliției Aeriene Baltice în 2005 și 2017 și la Malbork, în 2014, imediat după anexarea Crimeii de către Rusia.

Pe flancul de sud-est, Țările de Jos au finalizat, în mai 2022, o desfășurare de două luni a aeronavelor F-35, în Bulgaria.

În cadrul desfășurării de la Marlbork, Țările de Jos fac parte din actuala rotație a altor trei aliați care operează avioane de vânătoare în regiunea baltică: Polonia și Franța cu aeronave F-16 și Rafale la Siauliai, Lituania, iar Germania cu Eurofighter la Ämari, Estonia, potrivit unui comunicat de presă al Comandamentului Aerian Aliat al NATO de la Ramstein.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel