F-35 israeliene iau în „vizor” Iranul: SUA propun Israelului un plan comun în caz de război, dar israelienii se tem să nu ajungă „legați de mâini”

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin

Statele Unite ale Americii au înaintat recent Israelului o propunere prin care se stipulează că cele două părți se angajează într-o planificare militară comună cu privire la Iran, dar Tel Aviv-ul tratează problema o doză de suspiciune, se arată într-un raport american.

Site-ul web Axios, citând oficiali americani și israelieni, ale căror identități nu au fost dezvăluite, susține că propunerea a venit în timpul vizitei recente în Israel a șefului Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, secretarului Apărării Lloyd Austin și comandantului Comandamentului Central al SUA, generalul Eric Korella.

 

Israelul se teme ca americanii să nu încerce să-i „lege de mâini” și vor să aibă libertatea de a decide în problema Iranului

 

2. F-35 israe... (f-35-israel_88662100.jpeg)

F-35 israelian, foto: Lockheed Martin

Potrivit site-ului, oficialii israelieni "au tratat până acum propunerea cu suspiciune" de teamă că este o încercare de a "lega mâinile Israelului" în a lua măsuri împotriva Iranului, în special asupra instalațiilor sale nucleare.

Site-ul a precizat că americanii au subliniat că propunerea "nu are legătură cu planificarea niciunui fel de atac comun americano-israelian împotriva programului nuclear iranian".

Potrivit site-ului Al-Hurra, un fost purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, JD Gordon, a declarat că momentul ofertei poate să fi venit din cauza escaladării tensiunii în regiune.

Gordon, care a fost consilier de securitate al fostului președinte american Donald Trump, a afirmat că pasul, care se înscrie în "coordonarea pe termen lung cu Israelul", este, de asemenea, important pentru reafirmarea alianței, în timp ce Iranul escaladează nivelul de amenințare în regiune, dar Washingtonul dorește să fie "în mijlocul procesului de luare a deciziilor" înainte ca Israelul să ia măsuri unilaterale.

 

Israelul nu a respins oferta SUA privind un plan comun militar împotriva Iranului, ci a cerut mai multe clarificări

 

3. Forțele ar... (israel-armata-idf_47657200.jpg)

Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official

Un oficial israelian a declarat că țara sa nu a respins ideea, ci "a cerut clarificări cu privire la ceea ce înseamnă de fapt planificarea militară comună în practică, inclusiv dacă acest proces va rămâne în domeniul informațiilor și scenariilor sau se va extinde în domeniul operațiilor comune".

Un oficial american a declarat pentru Axios că propunerea urmărește să confirme sprijinul militar al SUA pentru Israel și nu are scopul de a lega în niciun fel mâinile Israelului.

În urmă cu două săptămâni, consilierul de la Casa Albă pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat: "Am clarificat Iranului că nu i se va permite niciodată să obțină o armă nucleară".

Generalul Mark Milley a vizitat Israelul la începutul lunii martie, cu câteva zile înainte de vizita secretarului american al Apărării Lloyd Austin, unde a discutat mai multe dosare cu oficialii israelieni, în special cel iranian.

La acea vreme, mass-media de la Tel Aviv sugerau că cele două vizite au venit ca urmare a temerilor americane că actualul guvern israelian ar surprinde Statele Unite și le vor implica într-un război în Orientul Mijlociu, într-un moment în care Washingtonul și aliații săi investesc majoritatea resurselor lor în Ucraina și în războiul rece cu China.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel