F-35 ar putea ajunge în România. SUA aduc în Europa trupe și elicoptere de atac după ce Armata rusă a intrat în estul Ucrainei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

După ce Rusia a început dislocarea trupelor regulate în Donbassul separatist, Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat ca trupe americane deja bazate în Europa să consolideze apărarea națiunilor care au graniță cu Ucraina.

 

”Biden a ordonat Secretarului Apărării Lloyd J. Austin III să mute forțe deja aflate în zona de operații a Comandamentului European al SUA, în republicile baltice, Polonia și pe flancul de sud-est”, se precizează într-un comunicat de presă, de ieri,  al Departamentului american al Apărării (DoD).

Forțele se vor transfera în decurs de o săptămână, potrivit unor oficiali ai DoD, citați de Defense News, care au adăugat că dislocările au caracter temporar.

 

F-35, dislocate în România? SUA aduc și mai multe trupe și tehnică militară în Europa după ce armata Rusiei a intrat în estul Ucrainei

 

2. Un F-35 al... (f-35-sua-realimentare_40212700.jpg)

Un F-35 al US Air Force, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Lockheed Martin

 

Noul eșalon care va ajunge în estul Europei include:

*un grup de luptă de nivel batalion de infanterie format din 800 de militari, din Italia în țările baltice;

*până la opt avioane de luptă F-35, din Germania atât în țările baltice, cât și într-o locație încă nespecificată de pe flancul sud-estic al NATO;

*20 de elicoptere de atac AH-64 Apache, din Germania în regiunea baltică;

*un alt grup de 12 elicoptere Apache, din Grecia în Polonia.

Notă: Americanii precizează că avioane F-35 vor fi dislocate în statele baltice, dar și într-o locație nespecificată din sud-estul Europei. Cu siguranță România este luată în calcul, având în vedere importanța statului nostru pe flancul estic. Alte locații ar putea fi Bulgaria sau Grecia.

Amintim că SUA au mai dislocat recent un batalion de blindate Stryker, 1.000 de soldați și o escadrilă de aeronave F-16 Fighting Falcon în România ca urmare a agresiunii Rusiei. 

De precizat că în România americanii au mai dislocat aeronave de generația a V-a. În 2016 pentru prima dată în țara noastră au ajuns avioane de tip F-22 Raptor.

 

Toate forțele sunt sub comanda generalului Tod D. Wolters, comandantul Comandamentului European al SUA

 

„Acest personal suplimentar este repoziționat pentru a-i asigura pe aliații noștri, pentru a descuraja orice potențială agresiune împotriva statelor membre NATO și pentru a se antrena cu forțele națiunilor gazdă”, precizează DoD.

Anunțul de ieri al DoD a venit după ce președintele SUA, Joe Biden, a detaliat noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, ca reacție la decizia omologului rus, Vladimir Putin, de a muta noi forțe militare în zonele separatiste ale Ucrainei.

Președintele Biden a declarat că Statele Unite „vor continua să ofere asistență defensivă Ucrainei”, pe măsură ce forțele ruse avansează, dar a reiterat că „nu avem intenția de a lupta împotriva Rusiei”.

„Vrem să transmitem un mesaj inconfundabil că Statele Unite, împreună cu aliații noștri, vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO și vor respecta angajamentele pe care le-am luat în cadrul NATO”, a mai declarat Președintele Biden.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel