Avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române au participat la exercițiul multinațional ”Thracian Viper” din zona Mării Negre

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Avioane de luptă F-16, aparținând Forțelor Aeriene Române, au participat, în perioada 8-19 august 2022,  la exercițiul aerian multinațional ”Thracian Viper” desfășurat în regiunea Mării Negre.

Activitatea a fost organizată și condusă de Bulgaria, în exercițiu fiind implicate și aeronave din Canada, Grecia și România, care au operat din bazele lor de origine, precum și personal militar al Statelor Unite cu sediul în Europa.

 

Au fost exersate acțiuni defensive și ofensive, inclusiv cu participarea apărării antiaeriene bulgare

 

,,Aeronavele aliate au efectuat un antrenament combinat și întrunit în scenarii defensive și ofensive. Unitățile de apărare antiaeriană ale Armatei bulgare destinate protecției teritoriului și infrastructurii împotriva amenințărilor aeriene au oferit aspectul întrunit al antrenamentului”, a informat Comandamentul Aerian Aliat (ACC) de la Ramstein, Germania.

Scenariile de întrebuințare a avioanelor de luptă ”au devenit tot mai complexe pe parcursul celor două săptămâni”, implicarea Poliției Aeriene indicând direcționarea pregătirii pe răspunsul la un eventual atac aerian.

,,MiG-29 bulgare, CF-18 canadiene – dislocate în România în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Îmbunătățită a NATO – F-16 elene și românești au desfășurat Operații Aeriene Compozite care au inclus misiuni aer-aer și aer-sol. Scenariile au devenit mai complexe pe parcursul exercițiului de două săptămâni. Acest lucru a permis participanților să împărtășească cunoștințe valoroase și să îmbunătățească interoperabilitatea”, se precizează în comunicatul ACC.

Pe lângă avioanele de luptă multirol, la activități au participat și avioane de atac la sol Su-25 și elicoptere de luptă Cougar din bazele aeriene bulgare Bezmer, respectiv Krumovo.

Exercițiile multinaționale desfășurate în zone sensibile sunt fundamentale pentru creșterea gradului de pregătire a forțelor NATO.

„Thracian Viper aduce o contribuție semnificativă la apropierea Alianței noastre, oferind echipajelor aliate abilitățile necesare pentru a asigura stabilitatea și securitatea în Europa de Sud-Est”, a declarat generalul-maior Gianluca Ercolani, șeful Statului Major al ACC.

„Exerciții, precum Thracian Viper, sunt cheia pentru creșterea gradului de pregătire, coerență și flexibilitate a forțelor noastre. Capacitatea de a răspunde provocărilor strategice emergente și aflate în evoluție într-o regiune cheie, precum Marea Neagră, este fundamentală pentru misiunea de bază a NATO de apărare colectivă", 

Seria de exerciții ”Thracian” (Star, Summer, Viper, Eagle etc.) a început în 2010, oferind țărilor participante – în special din Bulgaria, Grecia și România - oportunități de învățare reciprocă care au contribuit la integrarea și cooperarea între escadrilele de luptă aliate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel