F-16 e „vedeta” în România, dar C-130 Hercules „ne va scoate pe toți la pensie”. Coloana aviației militare de transport

C-130 Hercules al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: Ministerul Apărării din România (MApN)
C-130 Hercules al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: Ministerul Apărării din România (MApN)

În emisiunea ProPatria, difuzată săptămânal de Televiziunea Română, MApN a dedicat un material aeronavelor C-130 Hercules, aeronave esențiale pentru misiunile Forțelor Aeriene Române, deși în media „vedeta” ROAF a fost în aceste luni F-16 Fighting Falcon prin prisma achiziției a încă două escadrile de avioane de vânătoare.

Cel mai răspândit transportor militar din lume, C-130 Hercules, este în dotarea Forțelor Aeriene Române de 25 de ani. C-130 Hercules a intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anul 1996 iar un an mai târziu executa prima misiune în afara României.

Peste 50 de state au în dotare astfel de aeronave.

De precizat că SUA au donat României, la mijlocul lunii decembrie 2021, o aeronavă de tip C-130 Hercules.

România deține în prezent șase aeronave de tip C-130 Hecules.

Încă din 2003 Romaero e centru de mentenanță pentur C-130 Hercules. Un al doilea centru de mentenanță în România se găsește la Aerostar Bacău, pentru F-16.

„Aeronava cântărește 34 de tone, zboară cu 463 km/h și poate ajunge la altitudine de 10.000 metri. A fost și rămâne avionul preferat al militarilor care au fost dislocați în cele mai periculoase zone de conflict din lume. Cu el au ajuns în Pakistan, Afganistan, Irak și Libia, unde pistele de aterizare au fost improvizate în junglă sau în deșert, iar pericolul pândea la orice pas”, arată emisiunea difuzată de MApN.

Aeronavele C-130 Hercules, cu toate că nu sunt la prima tinerețe, au avut un rol determinant în pandemia de Covid-19 când țara noastră a reușit să asigure transport de echipamente medicale, dar și de personal, fără să depindă de nimeni. 

Totodată, Herculesul românesc a jucat un rol crucial în misiunile de evacuare a cetățenilor români din Afganistan, după căderea Kabulului anul trecut.

 

„C-130 Hercules ne va scoate pe toți la pensie”

 

2. Sursa foto... (c-130-hercules_82836200.jpg)

C-130 Hercules, sursă foto: Forțele Aeriene Române

 

Comandor Bogdan Dogaru, instructor-șef siguranță aeronautică la Baza 90 Transport Aerian, speră că ROAF va reuși să modernizeze și să mărească capacitatea, dar și numărul aeronavelor, remarcând că C-130 „ne va scoate pe toți la pensie”

O aeronavă robustă, fiabilă, care chiar dacă e la a doua sau a treia vârstă ne va scoate pe toți la pensie. Face de toate, stinge incendii, se alimentează și realimentează aeronave, e cam tot ce se poate face cu un avion militar. (...) Sunt niște aeronave complexe, nu foarte noi, dar posibilitatea de a repara orice defect la ele, de a le pune în funcțiune, de a le trimite să facă treabă oriunde ai nevoie, atunci când ai nevoie, reprezintă capabilitatea ta ca stat să execuți ce ți-ai propus prin forțe proprii fără să depinzi de altcineva”, a precizat comandorul Bogdan Dogaru, la ceremonia dedicată a 25 de ani de C-130 Hercules pentru ROAF, organizată la Baza Aeriană 90.

„C-130 a fost, este și va rămâne o capabilitate importantă și de neînlocuit decât cu ceva mai bun sau mai nou. Dar la momentul actual reprezintă temelia vieții de transport militar”, a conchis pilotul român.

„Vedeta” aviației militare românești rămâne însă F-16 Fighting Falcon. România deține o escadrilă completă de F-16, achiziționate second hand din Portugalia.

F-16 a ținut capul de afiș în media după ce tot la finalul anului trecut Parlamentul României a dat „undă verde” pentru achiziționarea a încă 32 de avioane din Norvegia. România va deține astfel trei escadrile complete de Fighting Falcon, dorind ca din 2030 încolo să facă trecerea pe F-35 Lighting II, aeronave de generația a V-a.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel