F-16 americane pentru Ucraina, următorul pas? Generalul Grumaz: Din informațiile mele vor fi livrate F-15 sau F-16 americane

F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force
F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force

Generalul (r) Alexandru Grumaz, care a deținut de-a lungul carierei funcții de conducere la nivelul MApN, și-a arătat convingerea în cadrul unui interviu că Ucraina va primi avioane de luptă de generația a IV-a de tip F-15 sau F-16.

Generalul român a analizat în cadrul unei emisiuni la DC News conflictul din Ucraina și a arătat că se așteaptă ca următorul pas să fie avioanele de luptă pe care SUA să le trimită în Ucraina. În acest sens generalul (r) Alexandru Grumaz spune că are informații cu privire la transferul avioanelor și a amintit și de o decizie a Congresului american care a deblocat un pachet financiar pentru pregătirea piloților ucraineni.

Toate acestea indică, în opinia generalului Grumaz, că vom avea un conflict pe termen lung în Ucraina.

„Dacă analizați evoluția conflictului, la început ucrainenii au primit sisteme antiaeriene Stinger. De ce? Pentru că nimeni nu știa dacă Ucraina va reuși să oprească Rusia pe cele patru direcții operaționale pe care Armata rusă le-a început - Kiev, Harkov, Donbas și sud Crimeea. 

În momentul în care s-au făcut primele progrese din partea forțelor militare ucrainene au început livrările de alt nivel, au fost trimise rachetele antitanc Javelin americane și NLAW britanice. Între ele a fost o perioadă când s-au livrat arme din fosta URSS de către statele din fostul Tratat de la Varșovia, tancuri elicoptere, dar nu avioane”, precizează generalul (r) Alexandru Grumaz.

 

Avioane de generația a IV-a pentru Ucraina? F-16 sau F-15 ar putea fi următorul pas

 

„Apoi au urmat dronele kamikaze Switchblade și dronele Phoenix Ghost care pot fi folosite de orice militar, purtate în rucsac și lansate din imediata apropiere a țintei. Dronele Switchblade lovesc inclusiv tancuri și sisteme de apărare antiaeriană Pantsir sau S-300. 

Ulterior au fost valurile în care ucrainenii au primit obuziere moderne și apoi sisteme HIMARS și lansatoare MLRS. Acum urmează, din informațiile pe care le am, livrarea de avioane de generația a IV-a către ucraineni.

La ora actuală sunt bani alocați de către Congres pentru pregătirea piloților ucraineni care se face undeva în SUA la baza Fort Nellis lângă Las Vegas. (...) Se pare că următorul pas va fi livrarea de F-15 sau F-16 Fighting Falcon pentru ucraineni. Ceea ce îmi spune mie că războiul acesta nu se va termina curând”, a conchis generalul (r.) Alexandru Grumaz.

Amintim că în SUA, Camera Reprezentanților a adoptat, pe 14 iulie, versiunea sa a Legii de autorizare a apărării naționale (NDAA) pentru anul 2023, în care se prevede alocarea unui buget 840 de miliarde de dolari pentru nevoile apărării.

Printre amendamentele aprobate este și o prevedere introdusă de deputatul  Adam Kinzinger, pentru a autoriza 100 de milioane de dolari în scopul instruirii piloților și echipajelor de la sol ucrainene pentru a se familiariza cu aeronavele americane. 

Cel mai devreme ucrainenii ar putea beneficia de F-15 sau F-16 în a doua jumătate a anului viitor.

CITEȘTE MAI MULTE: Pas important pentru ca Ucraina să primească F-16. SUA au alocat 100 de milioane $ pentru pregătirea piloților de luptă ucraineni

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel