Avionul de vânătoare F-15 continuă să scrie istorie (Foto). Versiunea modernizată F-15EX Eagle II a efectuat cu succes lansarea unei rachete aer-aer AIM-120D

S.I. Catalin |
Data publicării:

Noul F-15EX Eagle II al United States Air Force (USAF) a efectuat cu succes primul său test în care a lansat o rachetă aer-aer AIM-120D. Potrivit U.S. Air Force, acest test face parte din procesul de „verificare completă a întregului sistem de arme” de care dispune o aeronavă F-15EX Eagle II.

În prezent, U.S. Air Force se așteaptă că versiunea modernizată F-15EX Eagle II să înlocuiască aeronavele sale vechi F-15C/D, acest demers adăugând o îmbunătăţire capacităților de luptă, cum ar fi ca de la bordul acestei aeronave să poată fi controlate drone și, eventual, să poată fi lansate rachete hipersonice.

Forțele Aeriene SUA au anunțat, ieri, efectuarea acestei etape de testare la care a fost spus avionul de luptă F-15EX Eagle II.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă, testul a avut pe 25 ianuarie, în apropiere de Golful Mexic, iar unul dintre cele două aeronave F-15EX Eagle II, aflate în serviciul U.S. Air Force, a tras o rachetă AIM-120D AMRAAM asupra unei ţinte aeriene – reprezentată de o dronă BQM-167.

În acest moment, Forțele Aeriene SUA dispun doar două avioane F-15EX Eagle II. Dar, în următorii ani, acest număr se va extinde semnificativ, deoarece Forțele Aeriene SUA au semnat un acord cu compania Boeing pentru a cumpăra până la 144 de avioane în următorii 15 ani, deși acest număr s-ar putea schimba.

 

USAF intenționează să cumpere, în următorii 10-15 ani, 144 de avioane F-15EX Eagle II

 

US Air Force au plasat prima comandă pentru F-15E, în iulie 2020, atribuind un contract pentru primul lot de opt avioane – cu o valoare care să nu depășească aproximativ 1,2 miliarde de dolari – pentru care Congresul SUA a aprobat finanțarea în cadrul bugetului pentru apărare, pentru anul fiscal 2020. 

Întregul program are o valoare plafon de 23 miliarde dolari, deoarece este de aşteptat să fie achiziţionate cel puțin 144 de avioane F-15EX Eagle II, dar contractul include opțiuni pentru a permite Forțelor Aeriene să achiziționeze până la 200 de avioane.

Primul avion de vânătoare F-15, construit de compania McDonnell Douglas, a zburat în iulie 1972 și totuși, Boeing a comunicat în urmă cu mai mult timp că această aeronavă merită un upgrade serios.

Motivul pentru care United States Air Force (USAF) ar cumpăra un avion vechi de 50 de ani a avut mai mult sens odată ce Boeing a anunțat că avioanele sunt de fapt cea mai nouă versiune a celei de-a patra generații F-15EX. Constructorul de aeronave cu sediul în Chicago a declarat că Forțele Aeriene americane intenționează să achiziționeze 144 de avioane F-15EX, în următorii ani.

Pe lângă caracteristicile aeronautice binecunoscute și impresionante ale F-15, F-15EX este capabil să poarte o sarcină utilă externă de până la 22 de rachete AIM-9X Sidewinder și rachete aer-aer AMRAAM cu rază medie de acţiune. F-15EX, cunoscut în mod obișnuit ca "Strike Eagle on Steroids", este cea mai recentă versiune a celebrului avion de luptă F-15 Eagle. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel