F-15E, prima aeronavă compatibilă cu noile bombe nucleare americane. F-35, încă stă la 'coadă'

Tudor Curtifan / 09 iun 2020 / 17:35

F-15E Strike Eagle este prima aeronavă compatibilă cu noile focoase nucleare americane din proiectul B61-12.

În decursul lunii martie, la Tonopah Test Range, Neveda, SUA, au fost efectuate două teste ce au implicat aeronave de luptă F-15E, anunță cei de la Defense News, care citează un comunicat al Sandia Labs.

În cadrul acestor teste de zbor, aeronavele americane F-15E au efectuat lansări ce simulau noile focoase nucleare. Prima lansare a avut loc la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri, aeronava deplasându-se la o viteză apropiată de cea a sunetului, în timp ce al doilea test a presupus o lansare la o altitudine de aproximativ 25.000 de metri. În cadrul ambelor teste bomba și-a atins cu succes ținta.

Potrivit sursei citate, ogiva noilor bombe nucleare din programul B61-12 e dezvoltată de National Nuclear Security Administration (NNSA). Programul are ca obiectiv înlocuirea variantelor bombelor nucleare B61-3, B61-4 i B61-7, B-6110.

NNSA estimează costul programului între 8 miliarde și 9 miliarde de dolari. Totodată, pentru variante ale focoaselor vor fi certificate și aeronave F-16, bombardiere strategice B-2 Spirit, dar și aeronave NATO. Sursa citată nu precizează despre ce aeronave NATO ar fi vorba.

În ceea ce privește certificarea aeronavelor de generația a V-a F-35 pentru a fi compatibile cu bombele nucleare B61-12, acest lucru ar trebui să se întâmple în următoarul deceniu.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy