F-15E, prima aeronavă compatibilă cu noile bombe nucleare americane. F-35, încă stă la 'coadă'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

F-15E Strike Eagle este prima aeronavă compatibilă cu noile focoase nucleare americane din proiectul B61-12.

În decursul lunii martie, la Tonopah Test Range, Neveda, SUA, au fost efectuate două teste ce au implicat aeronave de luptă F-15E, anunță cei de la Defense News, care citează un comunicat al Sandia Labs.

În cadrul acestor teste de zbor, aeronavele americane F-15E au efectuat lansări ce simulau noile focoase nucleare. Prima lansare a avut loc la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri, aeronava deplasându-se la o viteză apropiată de cea a sunetului, în timp ce al doilea test a presupus o lansare la o altitudine de aproximativ 25.000 de metri. În cadrul ambelor teste bomba și-a atins cu succes ținta.

Potrivit sursei citate, ogiva noilor bombe nucleare din programul B61-12 e dezvoltată de National Nuclear Security Administration (NNSA). Programul are ca obiectiv înlocuirea variantelor bombelor nucleare B61-3, B61-4 i B61-7, B-6110.

NNSA estimează costul programului între 8 miliarde și 9 miliarde de dolari. Totodată, pentru variante ale focoaselor vor fi certificate și aeronave F-16, bombardiere strategice B-2 Spirit, dar și aeronave NATO. Sursa citată nu precizează despre ce aeronave NATO ar fi vorba.

În ceea ce privește certificarea aeronavelor de generația a V-a F-35 pentru a fi compatibile cu bombele nucleare B61-12, acest lucru ar trebui să se întâmple în următoarul deceniu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel