Explozie la un depozit de muniţii din Bulgaria, de unde omul de afaceri Emilian Gebrev ar fi furnizat arme Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data publicării:

În Bulgaria s-a produs o explozie la un depozit de muniţii care îi aparţine omului de afaceri Emilian Gebrev. Potrivit presei, în 2014, el ar fi furnizat arme Ucrainei. Incidentul s-a produs duminică dimineaţă, pe teritoriul unei foste cazărmi ale armatei bulgare, de lângă oraşul Karnobat, transmite postul naţional de radio din Bulgaria. 

În urma exploziei, în depozit a izbucnit un incendiu, nimeni nu a fost însă rănit. Gebrev a declarat că în depozit erau depozitate arme, care au fost deja comandate de diverse companii, dar nu au fost încă achitate, precizează RADOR.

Totodată, unele mass-media relatează, citând poliţia, că nu a avut loc nicio explozie. Anul trecut, ''The New York Times'' a scris că Gebrev a recunoscut că ar fi furnizat arme Ucrainei şi că depozitele de muniţii îi aparţin.

De asemenea, presa a relatat că în 2015, persoane necunoscute au efectuat o tentativă de asasinat împotriva lui Gebrev.

După ce a luat cina într-un restaurant bulgar, s-a simţit rău şi a fost dus la spital, unde medicii au depistat în corpul său urme ale unei substanţe toxice folosite pentru a otrăvi insectele.

Parchetul bulgar i-a suspectat pe trei cetăţeni ruşi de tentativa de a-l otrăvi pe omul de afaceri bulgar, însă autorităţile de la Moscova au negat implicarea în acest incident.

Pe 18 aprilie 2021, guvernul ceh a acuzat Serviciul rus de Informații Militare (GRU) că a planificat o explozie la un depozit de muniții de lângă oraşul Vrbetice în 2014. Aceste depozite au aparținut lui Gebrev.

După aceea, Cehia a anunțat expulzarea a 70 de persoane, inclusiv diplomați. În semn de solidaritate, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia și Slovacia au început să expulzeze diplomații ruși. Ulterior, prim-ministrul Cehiei a cerut țărilor UE să expulzeze cel puțin un diplomat rus fiecare.Jurnaliştii de investigaţie au raportat că exploziile au fost organizate de unitatea 29155 a GRU din Rusia pentru a întrerupe aprovizionarea cu muniţie către Ucraina. Operațiunea a fost condusă de generalul Andrii Averianov

Anul trecut, parchetul bulgar a anunţa că a stabilit o legătură între patru explozii produse la depozite de armament în Bulgaria între 2011 şi 2020 şi sejurul a şase cetăţeni ruşi pe teritoriul bulgar, cu scopul presupus de a împiedica livrări de arme către Ucraina şi Georgia, anchetând totodată posibilitatea ca aceste incidente să aibă legătură cu evenimente similare produse în Republica Cehă.

Cele patru explozii, neelucidate până astăzi, nu au provocat victime şi nici răniţi şi au fost declanşate de la distanţă potrivit unui mod de operare 'similar'. Parchetul de la Sofia a consemnat suspiciuni extrem de întemeiate potrivit cărora aceste evenimente separate ar putea fi legate între ele.

Primul caz datează din 12.11.2011 în localitatea Lovni Dol, când a fost aruncat în aer un depozit deţinut de societatea Emco. În consecinţă a fost distrusă o cantitate importantă de muniţii şi explozibili care urma să fie exportată în Georgia. S-a stabilit că proprietarul societăţilor comerciale ale căror produse se aflau stocate în depozitul afectat este comerciantul de arme bulgar Emilian Gebrev.

Al doilea caz datează din 2015, când a sărit în aer un depozit de arme produse de fabrica BMZ-Sopot situată în apropierea localităţii Ivanovo. Potrivit informaţiilor Ministerului Economiei bulgar, o parte a producţiei distruse aparţinea de asemenea societăţii comerciale Emco.

O altă explozie - a treia - în acelaşi an a avut loc la o unitate de producţie a fabricii BMZ-Sopot.

La 31.05.2015, un incendiu a izbucnit în clădirea fostului Institut pentru tehnologie specială din Sofia. Incidentul face obiectul unei anchete într-o altă procedură preliminară. În urma incendiului au fost distruse dovezile materiale adunate în cazul exploziilor la depozitele fabricii BMZ-Sopot din Ivanovo. Conform concluziei expertizei tehnice, focul a izbucnit nu din cauza unei aprinderi spontane.

În fine, al patrulea caz a avut loc în 2020 în zona oraşului Maglij, când a sărit în aer un depozit pentru capsule detonante la uzina Arsenal, Kazanlak, un obiectiv de importanţă strategică pentru securitatea naţională a Bulgariei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel