Experți: Armata R. Moldova, restructurată, apropierea de NATO și un sistem sofisticat de anticipare a mișcărilor potențialului adversar

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova

Procesele politice din ultimul timp din Republica Moldova – alegerile prezidențiale, dar și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate – vorbesc de un sprijin popular masiv pentru lupta împotriva corupției, reformatarea clasei politice, ieșirea din lanțul de crize: sanitară, economică, socială, ecologică, demografică. Acest deziderat de schimbare dictează și un curs de reformare profundă a instituțiilor statului, inclusiv a sectorului de securitate și apărare națională.

Subiectul este analizat în cadrul notei analitice elaborate de Viorel Cibotaru, director executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova, și Nicu Popescu, directorul programului Europa Lărgită în cadrul oficiului de la Paris a Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), transmite IPN, potrivit portalului Deschide.md.

 

Republica Moldova trebuie să valorifice parteneriatul cu NATO și să investească într-un sistem complex și sofisticat care să asigure cunoașterea și anticiparea mișcărilor potențialului adversar

 

Republica Moldova, pe termen scurt, trebuie să valorifice cadrul de cooperare regională cu Ucraina și Georgia, cooperarea internațională cu UE și SUA, dar și potențialul relațiilor de parteneriat cu NATO pentru evaluarea riscurilor, creșterea capacităților pentru contractarea eventualelor amenințări de securitate și interferențe militare convenționale și hibride”, este de părere Nicu Popescu.

Autorii menționează că, în prima fază, este necesară investiția într-un sistem complex, modern și sofisticat de revizuire pentru a asigura cunoașterea și anticiparea mișcărilor adversarului potențial, în paralel cu construcția rezilienței Republicii Moldova fața de diverse atacuri și interferențe externe la adresa securității, suveranității și integrității teritoriale a țări.

 

Restructurarea Armatei Naționale

 

Acesta presupune regândirea structurii Armatei Naționale, care să fie mult mai suplă, din care să dispară componentele inutile și să apară capabilități și oameni pregătiți să folosească tehnica modernă pentru apărarea teritoriului național, cetățenii și integritatea statală.

„Acțiunea reclamă declanșarea, sub egida Președinției Republicii Moldova, a unui proces amplu de reconfigurare a sistemului integrat de securitate și apărare națională. Dar este esențial ca acest proces să fie ghidat de autoritățile naționale competente în sectorul de securității și apărării naționale, cum este în primul rând Ministerul Apărării și Serviciul de informație și Securitate care la rândul lor trebuie de urgență reformatate și capacitate”,  menționează Viorel Cibotaru.

Potrivit autorului, procesul de reformă a sectorului de securitate are nevoie de implicarea inclusivă a tutor actorilor politici pro-reformă, autorităților competente, societății civile, experților naționali, dar și a partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, care să asiste autoritățile naționale cu metodologii, expertiză și asistență tehnica necesară.

Experții sugerează crearea unei Platforme publice de probleme de securitate și apărare, de discutare și elaborare a ideilor și propunerilor pentru reforma sectorului de securitate, crearea unor comitete de consultare pe lângă președintele Republicii Moldova și sub egida Consiliului Suprem de Securitate, grupuri de coordonare interinstituțională pe probleme cum ar fi cooperarea internațională în domeniul securității internaționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel