Expert CEPA: Nord Stream 2, un pericol geostrategic pentru Europa

S.I. Catalin |
Data publicării:

Gazoductul rus Nord Stream 2 poate schimba drastic piața europeană a energiei și va avea un impact negativ pe termen lung asupra mai multor țări europene, a declarat vicepreședintele centrului american de analiză CEPA, Réka Szemerkényi, în timpul prezentării raportului „Europa și Nord Stream 2” la Forumul de securitate din Lviv.

,,Nord Stream este capabil să schimbe fundamental peisajul energetic european … Acest proiect are potențialul de a pune o serie de țări europene, inclusiv Ucraina, sub influența Rusiei pe mult timp”, a spus Szemerkényi, potrivit pagina de rusia.

Ea a subliniat că proiectul gazoductului este în primul rând unul politic, care promovează unul dintre principalele obiective ale Kremlinului: extinderea influenței geostrategice asupra Europei și dominarea pieței europene a energiei.

Un alt aspect important al acestei probleme este sistemul de transport al gazului din Ucraina și capacitatea sa de a furniza gaze naturale în Europa. Ea a menționat că nivelul incidentelor din sistemul ucrainean este de patru ori mai mic decât în cel al Rusiei, ceea ce înseamnă că argumentul invocat de Kremlin, privind nesiguranţa acestui sistem, nu sunt adevărate.

„Acesta este un alt exemplu al faptului că Nord Stream 2 nu este necesar”, a spus ea.

Raportul CEPA afirmă că UE nu are nevoie de mai multe conducte pentru gazul rusesc, deoarece în prezent circa 40% din capacitățile existente ale conductelor rusești nu sunt folosite.

Nord Stream-2 va crește dependența Europei de un singur furnizor (Rusia) și va concentra 70-80% din importurile de gaze rusești către Europa pe o rută controlată de Kremlin, se mai arată în raport.

Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA), este un institut non-profit, independent, non-partinic de cercetare a politicilor publice dedicat studiului Europei Centrale și de Est. Forumul de Securitate Lviv 2018 la care ia parte și vicepreședintele centrului american de analiză CEPA, Réka Szemerkényi, va dura până pe 26 octombrie, potrivit ukrinform.

Printre temele principale care vor fi abordate în timpul celor trei zile ale forumului se numără: ,,Dependența sau vulnerabilitatea. Modul în care Nord Stream 2 schimbă imaginea lumii"; "Situația din Marea Azov ca o provocare de securitate economică și o provocare socială"; "Propaganda - conduita războiului asimetric"; "Politica privind teritoriile ocupate"; "Apărarea ca un concept modern - securitatea ca bază a guvernării".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel