Expert american: Dacă administraţia Biden oferă avioane F-16 Turciei, atunci Grecia trebuie să primească F-35

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Grecia trebuie să-și asigure un avantaj militar în fața superiorității numerice a Turciei pe baza calității armamentului, potrivit unei recomandări adresate Congresului SUA de către Michael Rubin, membru al American Enterprise Institute, specializat pe probleme de securitate în Orientul Mijlociu, Turcia şi Iran.

Într-un interviu acordat cotidianului grec Kathimerini, Rubin a declarat că Grecia și Cipru ar trebui să încheie un pact care să fie similar cu cel adoptat de SUA pentru Israel începând cu anii '60, bazat pe un avantaj militar calitativ.

Expertul american a declarat că membrii Congresului SUA nu ar trebui să dea curs promisiunilor pe care președintele american Joe Biden le-a făcut recent omologului sau turc, Recep Tayyip Erdogan, în privinţa furnizării unor noi avioane F-16.

Michael Rubin a subliniat că, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Grecia ar trebuie să primească din SUA avioane F-35 şi sisteme antiaeriene performante.

Săptămâna trecută, Grecia a pregătit o scrisoare oficială prin care să solicite achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35A din SUA, cu posibilitatea ca viitorul contract de achiziţie să fie suplimentat cu o cerere pentru alte 20 de aeronave de acelaşi tip.

De remarcat că, în decembrie 2021, Congresul american a adoptat Legea privind apărarea și parteneriatul dintre SUA și Grecia, deschizând calea pentru achiziționarea de avioane de luptă F-35 de către Atena.

Anterior, În cursul anului 2020, Grecia a solicitat în mod oficial, printr-o cere de oferă, să achiziţioneze între 18-24 de avioane de generația a V-a F-35 din Statele Unite. 

În ianuarie 2020, ministrul grec al Apărării, era cel care dezvăluia interesul Antenei pentru achiziția a 24 de avioane F-35, ca parte a unui contract în valoare de 3 miliarde de dolari.

Rubin a lăsat să se înţeleagă că nu este de acord ca Turcia să primească noi avioane de luptă F-16, deoarece cel mai probabil aceasta le-ar folosi împotriva Greciei, Ciprului, Armeniei, Siriei sau a kurzilor irakieni.

El a spus că cel mai bun mod în care Erdogan ar putea spori gradul de pregătire al Forţelor Aeriene Turce ar fi să își elibereze piloții din închisoare. În prezent, zeci de piloţi turci executa pedepse cu condamnare pe viaţă pentru rolul lor în lovitura de stat eșuată din 2016 împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan.

 

Grup de congresmeni americani, dispus să blocheze vânzarea de avioane F-16 către Turcia

 

Recent, un grup bipartizan din Congresul Statelor Unite a depus amendamente la actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (Naţional Defense Authorization Act - n.r.) pentru a împiedica vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Turcia, dacă Forţele Aeriene Turce continuă să încalce spațiul aerian în Marea Egee, în speciale a Greciei.

Amendamentul a fost depus în Congres la inițiativa congresmanul democrat greco-american Chris Pappas și a fost semnat de Dina Titus, Carolyn B. Maloney, Charlie Crist și John Sarbanes, precizează cotidianul elen Ekathimerini.

Conform acestui amendament, președintelui SUA îi este interzis să autorizeze un transfer arme către o țară membră NATO care a încălcat în mod repetat, în ultimul an, spațiul aerian sau a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a unei alte țări membre NATO. 

 

Turcia a primit asigurări că SUA este de acord să-i vândă avioane F-16 Block 70

 

În urmă cu aproape două săptămâni, un oficial de rang înalt al Pentagonului a confirmat că SUA sprijină pe deplin vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Forţele Aeriene Turce. Acest anunţ era făcut la câteva ore după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acceptat să ridice amenințarea cu veto la aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Pe 28 iunie, Erdogan a criticat SUA pentru întârzierea vânzării mai multor avioane de luptă F-16 Block 70. Ankara aşteaptă aceste aeronave ca pe o compensaţie a excluderii sale din programul F-35.

În cadrul unei conferințe de presă în timpul summitului NATO de la Madrid, Erdogan s-a referit la întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele SUA și a precizat că una dintre cele mai importante chestiuni discutate între Ankara și Washington a fost solicitarea Turciei de a achiziționa patruzeci de avioane de luptă F-16 noi, împreună cu cele 80 de kituri de modernizare pentru flota existentă de avioane F-16 – coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Turce.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel