Exercițiu impresionant al NATO în Marea Baltică: 30 de nave de război, 3.200 de militari, 14 țări

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

După BALTOPS, Alianța nord-atlantică desfășoară, în acest an, un nou exercițiu de mare anvergură în Marea Baltică.

„Aproximativ 30 de nave de război (inclusiv submarine – nota autorului) și 3.200 de militari din 14 națiuni vor participa la exercițiul naval anual de două săptămâni ”Northern Coasts”, care începe sâmbătă (9 septembrie 2023) în Marea Baltică, în principal în largul coastelor Estoniei și Letoniei”, a anunțat NATO într-un comunicat de presă.

Exercițiul ”Northern Coasts”, condus de Marina germană, este unul dintre cele mai mari exerciții din regiune și se concentrează pentru prima dată pe războiul de înaltă tehnologie și pe apărarea colectivă a NATO.

Prezența militară a NATO în regiune a crescut semnificativ agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a modificat radical situația de securitate din Marea Baltică, iar NATO și-a sporit substanțial prezența defensivă în regiune pe mare, uscat și în aer. Exerciții ca acestea transmit un mesaj clar că NATO este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White.

În următoarele două săptămâni, aliații vor desfășura operații amfibie, apărare antiaeriană, lovituri mare-sol și securizarea căilor maritime. La manevre participă două grupuri navale operative ale NATO, unul de luptă (SNMG1) iar celălalt de protecție împotriva minelor (SNMCG1). Sunt implicați militari din Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, SUA și Suedia.

Desfășurat anual, exercițiul ”Northern Coasts” este condus pentru prima dată de la noul Cartier General al Forțelor Navale germane din Rostock.

SUA participă cu nava de debacare USS Mesa Verde (LPD-19, deplasament de 24.000 de tone, clasa San Antonio) și elementul de comandă al Unității 26 Expediționare a Infanteriei Marine (MEU 26) care îndeplinește inclusiv misiuni de forțe speciale (SOC - Special Operations Capable), potrivit unui comunicat de presă emis de Flota a șasea americană.

MEU (SOC) servește ca una dintre principalele forțe de răspuns la criză ale Statelor Unite, fiind capabilă să desfășoare operații amfibie, operații speciale,  răspunsuri în diferite situații de criză, inclusiv operații limitate de urgență.

În paralel cu manevrele”Northern Coasts”, NATO desfășoară (11-15 septembrie) și în zona de responsabilitate a României din Marea Neagră și Delta Dunării exercițiul ”Sea Breeze 23.3”, axat pe neutralizarea mijloacelor explozive. La activități, care sunt conduse de Marina Militară română, participă forțe și mijloace din Bulgaria, Franța, Marea Britanie, România, SUA, Turcia și Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel