Exercițiu de imaginație după mobilizarea în timp record a Israelului: Cum ar decurge mobilizarea în România? Gen. Bălăceanu: O lecție de învățat

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official

Atacul masiv și fără precedent al Hamas asupra Israelului a dus la decizia declarării stării de război și a mobilizării. Iar IDF (Forțele Israeliene de Apărare) au acționat într-un timp record, oferind o lecție în ceea ce privește mobilizarea.

Și nu doar mobilizarea, ci și importanța unei rezerve puternice. Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, o voce care aduce în spațiul public de fiecare dată când are ocazia problematica rezervei Armatei României, a vorbit și el la postul Digi 24 despre modul exemplar în care s-a mobilizat rezerva IDF. Doar în primele ore de după atac, IDF a mobilizat peste 150.000 de rezerviști.

„În România trebuie să avem mereu lecții învățate din desfășurarea conflictelor. Nu doar din Ucraina, dar acum și din Israel: Mobilizarea în primele ore a 150.000 de rezerviști, în condițiile în care armata activă are 170.000. Problematica rezervei Armatei României, care este acută și este gravă, ar trebui dezbătută de fiecare dată. Pentru că Ucraina și Israelul ne demonstrează că nu există o forță activă care să dezvolte reziliența unui stat, decât atunci când această forță activă e întărită printr-o rezervă bine pregătită.

Israelul nu poate începe operația militară „Swords of Iron” în Fâșia Gaza fără mobilizarea rezerviștilor. Armata Israelului nu înseamnă 170.000 de militari, ci peste noapte, la propriu și la figurat, există o Armată care acționează la 420.000, către 500.000 de luptători, fie în activitate fie rezerviști”, a precizat în cursul zilei de ieri, în cadrul unei interveniții la postul de televiziune Digi 24, generalul (r.) Virgil Bălăceanu.

În 2021, în exclusivitate pentru DefenseRomania, generalul (r.) Bălăceanu vorbea despre situația rezervei militare a României: 

„Ultimii doi ani au însemnat o direcționare evidentă în documentele de planificare ale MApN și în pregătirea unor pregătiri legislative a problematicii restartării, reconsolidării și modernizării Armatei României. Aici problemele erau serios. Atât de serioase încât în definitiv nu puteam vorbi decât de o rezervă pe hârtie pentru că cei păstrați în planurile operaționale de mobilizare nu mai aveau nici vârsta corespunzătoare, dar mai ales nu mai aveau pregătirea corespunzătoare. Din 2007 când serviciul militar obligatoriu a fost suspendat nu au mai fost executate activități propriu zise de pregătire a rezervei ci doar niște exerciții de mobilizare care nu însemnau decât o verificare a evidenței rezerviștilor”.

 

Israelul a mobilizat în timp record 300.000 de rezerviști

 

2. -imagine fara descriere- (idf-fortele-de-aparare-ale-israelului_78753100.jpg)

Potrivit unui purtător de cuvânt al IDF, citat de Reuters în această dimineață, IDF a mobilizat în timp record 300.000 de rezerviști. 

După atacurile surprinzătoare de sâmbătă Israelul a declarat stare de război și IDF a început mobilizarea. Forțele israeliene au demarat operațiunea Swords of Iron desfășurată concomitent pe două planuri: Ținerea situației sub control și recâștigarea controlului în satele și orașele de la granița cu Fâșia Gaza asaltate de teroriști Hamas, și, totodată, IDF a început să lovească infrastructura militară a Hamas în Fâșia Gaza.

În urma atacurilor de sâmbătă cel puțin 700 de israelieni au decedat, un bilanț fără precedent pentru Israel. Alți cel puțin 100 de israelieni au fost răpiți și duși în Gaza.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel