Exercițiu aliat de apărare antiaeriană în Dobrogea. Sistemul antiaerian Mamba a crescut gradul de realism al misiunii

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană MAMBA dislocat în România, și un militar francez parte a Grupului de Luptă al NATO constituit în România și condus de Franța. Foto: Forțele Armate ale Franței
Sistem de apărare antiaeriană MAMBA dislocat în România, și un militar francez parte a Grupului de Luptă al NATO constituit în România și condus de Franța. Foto: Forțele Armate ale Franței

Subunitatea franceză de apărare sol-aer Mamba și mai multe aeronave militare ale NATO, inclusiv din Forțele Aeriene Române, au desfășurat un exercițiu de apărare antiaeriană în sud-estul României. Prezența sistemului Mamba a crescut gradul de realism al exercițiului.

”Ca parte a sistemului AIR SHIELDING, pe 29 iunie a avut loc exercițiul lunar de apărare sol-aer, coordonat de Comandamentul Aerian al NATO de la Ramstein.

F-16 / Exercițiul AIGLE, defense.gouv.fr

La această ediție, pe cerul românesc s-au antrenat (aeronave) Rafale francez, Eurofighter Typhoon italian și F-16 românesc. Datorită implementării atât a sistemului francez de apărare sol-aer de ultimă generație Mamba, desfășurat din 16 mai 2022 la baza Capul Midia cât și a Centrului de Management a Apărării în Dimensiunea a 3-a (tot francez – nota autorului), avioanele de vânătoare aliate s-au confruntat în condiții reale, cu o amenințare sol-aer simulată”, a informat Ministerul Forțelor Armate Franceze, în cadrul celei mai recente actualizări a operațiilor desfășurate în Teritoriile franceze de peste mări și în străinătate.

Potrivit scenariului exercițiului, două Eurofighter italiene și sistemul MAMBA s-au opus unui Rafale francez, două Eurofighter italiene și două F-16 românești. Un avion cisternă A330 MRTT Voyager britanic a alimentat avioanele de luptă multirol.

Samp-t MAMBA / Exercițiul AIGLE, defense.gouv.fr

Pe parcursul acestei misiuni de instruire, mijloace implicate au au fost sprijinite cu informații de o aeronavă NATO E-3A dedicată misiunilor AWACS și de Centrul de Raportare de Control (CRC).

Exercițiul contribuie la întărirea interoperabilității între țările aliate prezente pe cerul european, a mai precizat Ministerul Forțelor Armate Franceze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel