Exemplu de diplomație rusă sub Putin: Medvedev spune că premierul Japoniei trebuie să-și facă seppuku

Darius Muresan |
Data publicării:
Întrevedere între președintele rus Vladimir Putin și Dmitri Medvedev, la vremea respectivă premierul Federației Ruse. Foto: Kremlin
Întrevedere între președintele rus Vladimir Putin și Dmitri Medvedev, la vremea respectivă premierul Federației Ruse. Foto: Kremlin

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev l-a acuzat sâmbătă pe prim-ministrul japonez Fumio Kishida de supunere ruşinoasă faţă de Statele Unite şi i-a sugerat că acesta ar trebui să îşi facă seppuku, transmite Reuters.

 

Aceasta este cea mai recentă dintr-un lung şir de declaraţii şocante şi provocatoare ale lui Medvedev, care a fost văzut cândva ca un reformator de orientare occidentală, dar care s-a reinventat ca un opozant ferm al Occidentului de când Rusia a invadat Ucraina anul trecut, amintește News.ro.

În Japonia, nimeni nu a fost disponibil imediat pentru a comenta observaţiile, fie la reşedinţa oficială a premierului, nici la Ministerul de Externe, în afara orelor normale de lucru.

Medvedev este un aliat proeminent al preşedintelui Vladimir Putin, care este vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei şi al unui organism care supraveghează industria de apărare.

El a reacţionat vineri la o întâlnire dintre Kishida şi preşedintele american Joe Biden, după care cei doi lideri au emis un comunicat comun în care se spune: ”Declarăm fără echivoc că orice utilizare a unei arme nucleare de către Rusia în Ucraina ar fi un act de ostilitate împotriva umanităţii şi nejustificat în orice fel”.

Medvedev a spus că declaraţia a arătat ”paranoia” faţă de Rusia şi ”a trădat memoria a sute de mii de japonezi care au fost arşi în incendiul nuclear de la Hiroshima şi Nagasaki”, o referire la bombele atomice pe care Statele Unite le-au aruncat asupra Japoniei pentru a-i forţa capitularea la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În loc să ceară pocăinţa Statelor Unite pentru acest lucru, Kishida a arătat că este ”doar un însoţitor de serviciu pentru americani”.

El a spus că o astfel de ruşine poate fi spălată doar prin săvârşirea seppuku, o formă de sinucidere prin spintecare, cunoscută şi sub numele de harakiri, la o reuniune a cabinetului japonez după întoarcerea lui Kishida.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Medvedev a avertizat în mod repetat că amestecul Occidentului în criză ar putea duce la un război nuclear şi s-a referit la ucraineni drept ”gândaci” în limbajul pe care Kievul spune că este în mod deschis genocid.

Putin a spus că riscul unui război nuclear este în creştere, dar a insistat că Rusia nu ”a înnebunit” şi că îşi vede propriul arsenal nuclear ca pe un element de descurajare pur defensiv.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel