Evaluare ucraineană: În primele cinci zile de război, rușii au lansat 113 rachete Iskander și Kalibr asupra Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sistem rusesc Iskander, sursă foto: YouTube via. ArmyRecognition.com
Sistem rusesc Iskander, sursă foto: YouTube via. ArmyRecognition.com

Potrivit unor declarații ale comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny, de la începutul ostilităților, militarii ruși au lansat asupra teritoriului ucrainean 113 rachete operativ-tactice cu bazare terestră și maritimă, cu ajutorul complexelor Iskander și Kalibr.

Datele prezentate de acesta arată că, în prima zi a conflictului, pe 24 februarie, au fost executate 33 de atacuri cu rachete, în care au fost întrebuințate 75 de rachete (63 Iskander și 12 Kalibr).

În cea de-a doua zi, rușii au lansat nouă atacuri, în timpul cărora au folosit 16 rachete (șapte Iskander și nouă Kalibr). Pe 26 februarie, numărul atacurilor a fost de cinci, iar cel al rachetelor de opt (cinci Iskander și trei Kalibr).

A patra zi a fost marcată de executarea a șapte atacuri cu rachete, fiind întrebuințate 10 rachete (una Iskander, șapte Kalibr și două necunoscute).

Pe 28 februarie, au fost efectuate două atacuri, cu patru rachete de tip Kalibr.

Comentariul autorului: După cum rezultă din informațiile prezentate de partea ucraineană, cele mai multe din cele 113 rachete Iskander și Kalibr întrebuințate de Rusia până în prezent au fost lansate în prima zi de război, respectiv pe 24 februarie. Probabil că rachetele au fost folosite chiar în primele ore ale conflictului, în intervalul orar 05.00 - 09.00, când militarii ruși au avut în vedere distrugerea mijloacelor de apărare antiaeriană ale armatei ucrainene și a principalelor aerodromuri.

Rachetele de croazieră de tip Kalibr (3M14T și 3M14K) au fost trase de navele de suprafață și submarinele Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). În prezent, din cele 16 platforme purtătoare de acest tip (10 nave de suprafață și șase submarine) aflate în dotarea FRMN, 12 se află în Marea Neagră (opt nave de suprafață și două submarine) și patru în Marea Mediterană (două nave de suprafață și două submarine).

Trebuie precizat faptul că submarinele pot să lanseze la o salvă șase rachete de croazieră 3M14K, iar navele de suprafață opt rachete 3M14T.

În ceea ce privește rachetele operativ-tactice Iskander-M, se poate aprecia că acestea au fost lansate din Peninsula Crimeea, din vestul Federației Ruse, precum și de pe teritoriul Republicii Belarus.

În timpul formării dispozitivului militar pentru invazie, Rusia a concentrat în jurul Ucrainei nouă din cele 13 brigăzi de rachete Iskander de care dispune. Câte o brigadă a fost dislocată în Regiunea Kaliningrad, Peninsula Crimeea și Republica Belarus, iar alte șase de-a lungul frontierei vestice a Federației Ruse. Probabil, brigada din Regiunea Kaliningrad nu a fost întrebuințată în luptă.

Complexele de rachete operativ-tactice Iskander-M folosesc șapte tipuri de rachete, versiunile principale fiind reprezentate de racheta aero-balistică 9M723 și rachetele de croazieră 9M728 și 9M729.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel