Europa vrea să extindă embargoul asupra armelor impus Iranului

Eduard Pascu |
Data publicării:

Cele trei puteri majore ale Europei au anunțat vineri că se vor opune ridicării unui embargo asupra armelor asupra Iranului care expiră la sfârșitul acestui an.

Miniștrii de externe din Germania, Franța și Marea Britanie au declarat că programul nuclear al Iranului, testele cu rachete balistice și „destabilizarea activităților regionale” rămân o preocupare serioasă pentru Europa. „Considerăm că ridicarea planificată a embargoului stabilit prin Rezoluția 2231 a ONU, în octombrie, ar avea implicații majore pentru securitatea și stabilitatea regională”, au spus miniștrii într-o declarație comună în urma unei reuniuni care a avut loc la Berlin, transmite agenția Anadolu.

„Reamintim că embargourile UE asupra exporturilor de arme convenționale și asupra tehnologiei pentru rachete vor rămâne în vigoare până în 2023”, se mai arată în declarație. Miniștrii au declarat că vor continua discuțiile cu membrii Consiliului de Securitate al ONU, în special Rusia și China, dar și cu alte părți interesate.

Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care a stabilit acordul nuclear din 2015 între puterile mondiale și Teheran, prevede reducerea embargoului asupra armelor începând din octombrie. La începutul acestei luni, SUA au propus un proiect de rezoluție de securitate a ONU pentru a extinde „la nesfârșit” embargoul, dar Rusia și China s-au opus.

În 2015, puterile mondiale, inclusiv SUA, China, Rusia, Franța, Germania și Marea Britanie au convenit să ridice sancțiunile economice asupra Iranului, iar în schimb Teheranul să-și limiteze activitatea nucleară doar pentru scopuri civile.

Președintele Donald Trump a retras unilateral SUA din acord în 2018 și a intensificat presiunea asupra Teheranului prin impunerea unor sancțiuni mai dure.

În ciuda criticilor asupra programului și activităților nucleare ale Iranului în regiune, Germania, Franța și Marea Britanie au subliniat în mod repetat angajamentul lor față de acordul din 2015 și au îndemnat Teheranul să revină la respectarea deplină a acordului.

Citește și: Iranul a testat noi rachete cu rază lungă de acțiune

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel