Eurofighter pentru Arabia Saudită s-ar putea face. Germania a anunțat că e dispusă să ridice vetoul care blochează vânzarea avioanelor

Darius Muresan |
Data publicării:

Germania este în prezent dispusă să autorizeze noi vânzări de avioane de luptă Eurofighter către Arabia Saudită, a declarat duminică ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în contextul în care vetoul german blochează un acord încheiat cu câţiva ani în urmă, notează Agerpres, care citează AFP.

"Nu ne vedem, ca guvernul federal german, opunându-ne considerentelor britanice cu privire la alte avioane Eurofighter", a declarat Annalena Baerbock jurnaliştilor în cursul unei călătorii în Israel, subliniind rolul constructiv jucat de Riad în criza de securitate din Orientul Mijlociu de la atacul Hamasului palestinian împotriva Israelului pe 7 octombrie.

Germania a îngheţat vânzările de arme către Riad de la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi la sfârşitul anului 2018, atribuită prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, în special de către serviciile secrete americane, blocând astfel o comandă majoră pentru 48 de Eurofighter Typhoons, semnată la Londra în timpul unei vizite a prinţului saudit în urmă cu câţiva ani.

Eurofighter este un program condus de Marea Britanie, Germania, Italia şi Spania care reuneşte producătorii BAE Systems, Airbus şi Leonardo.

În timpul vizitei sale în Israel, şefa diplomaţiei de la Berlin a subliniat că Arabia Saudită şi Israelul "nu au renunţat la politica lor de normalizare" după atacul din 7 octombrie. "Faptul că Arabia Saudită interceptează acum rachetele trase de (rebelii) houthi asupra Israelului subliniază acest lucru şi suntem recunoscători pentru asta", a adăugat ea. "Faptul că forţele aeriene saudite folosesc şi Eurofighters în acest context nu reprezintă un secret", a continuat ministrul.

"Arabia Saudită contribuie în mod semnificativ la securitatea Israelului, chiar şi în aceste zile, şi contribuie la stoparea riscului unei conflagraţii regionale", a adăugat Annalena Baerbock.

 

Franța și Marea Britanie, iritate de decizia Germaniei de a bloca tranzacția de Eurofighter către Arabia Saudită



Embargoul Germaniei îi irită de câţiva ani pe partenerii săi britanic şi francez.

Această poziţie adoptată sub mandatul fostei cancelarului conservator Angela Merkel a fost ancorată în contractul de guvernare al coaliţiei SPD-Verzi-Liberali a cancelarului Olaf Scholz, ecologiştii - partidul ministrului de externe - fiind deosebit de fermi în acest refuz, de asemenea, din cauza rolului Arabiei Saudite în războiul din Yemen.

"Lumea, în special aici, în Orientul Mijlociu, a devenit un loc complet diferit de la 7 octombrie", a subliniat Annalena Baerbock duminică.

Tonul a fost ridicat din nou recent împotriva atitudinii Berlinului, preşedintele Airbus, Guillaume Faury, considerând că această îngheţare a vânzărilor prejudiciază "credibilitatea" ţării în faţa partenerilor săi. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel