Eurodeputat grec, arestat la Bruxelles

Eduard Pascu / 27 apr 2021 / 15:16
Ioannis Lagos Sursa foto: Twitter
Ioannis Lagos Sursa foto: Twitter

Eurodeputatul grec de extremă dreapta Ioannis Lagos, fost membru al partidului neonazist Zori Aurii, a fost arestat marţi la Bruxelles după ridicarea imunităţii sale parlamentare, informează o sursă din poliţia greacă citată de AFP.

Potrivit acestei surse care a dorit să-şi păstreze anonimatul, loannis Lagos, condamnat în ţara sa la 13 ani şi opt luni de închisoare pentru "conducerea unei organizaţii criminale" şi vizat de un mandat de arestare internaţional, "a fost arestat la Bruxelles", transmite Agerpres.

Fostul europarlamentar grec Ioannis Lagos a rupt anul trecut o imagine a drapelului Turciei în timpul unei sesiuni a Parlamentului European

Lagos a criticat Turcia, apoi a ridicat şi a rupt o foaie de hârtie pe care era imprimat steagul turc. "Nu faceţi altceva decât să alintaţi Turcia, care ne inundă cu fluxuri neîntrerupte de migranţi. Iar acest drapel turc este înmuiat în sânge. Singurul lucru de făcut este să strigăm 'Afară cu turcii!' ", a susţinut el.

Anul trecut, justiția elenă a declanșat un tăvălug de procese împotriva membrilor acestui partid de extremă dreapta. Fondatorul şi liderul partidului neonazist grec Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, a fost găsit vinovat anul trecut de "conducerea unei organizaţii criminale", iar decizia a provocat o explozie de bucurie printre miile de manifestanţi adunaţi în faţa Palatului de Justiţie.

În vârstă de 62 de ani, Nikos Michaloliakos, negaţionist şi admirator al naţional-socialismului, a fost găsit vinovat de "conducere şi apartenenţă la o organizaţie criminală", alături de alte şase cadre ale partidului. El era unul dintre cei 68 de acuzaţi într-un proces fluviu împotriva acestui partid neonazist, implicat într-o crimă şi în două tentative de omucidere.

Curtea Penală de la Atena l-a găsit de asemenea vinovat pe Yorgos Roupakias, membru al partidului Zori Aurii, de uciderea unui rapper antifascist în 2013.

Militantul de stânga Pavlos Fyssas a fost asasinat cu armă albă în noaptea de 18 septembrie 2013, la vârsta de 34 de ani, în faţa unei cafenele din cartierul său, Keratsini, periferie din vestul Atenei. Asasinul său, care şi-a recunoscut crima, riscă închisoare pe viaţă.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy