Escaladare majoră a tensiunilor. Trei polițiști din Kosovo, reținuți de forțele sârbe. Pristina acuză Belgradul de răpire și terorism

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Photo source: Kosovo Police
Photo source: Kosovo Police

Înaltul Parchet din Kraljevo - un oraș din sudul Serbiei - a emis un ordin de investigații împotriva a trei polițiști kosovari arestați de forțele sârbe pe 14 iunie. Potrivit autorităților sârbe, aceștia sunt acuzați de producerea, deținerea și traficul ilegal de arme și explozibili.

Trei polițiști au fost condamnați vineri la detenție de către un judecător de la Înalta Curte din Kraljevo, dar deocamdată nu este clar care este durata pe care aceștia vor fi reținuți. Guvernul de la Priștina susține că polițiștii au fost răpiți, întrucât ei au fost arestați pe teritoriul Kosovo. Serbia neagă acest lucru, susținând că au fost arestați pe teritoriul său.

Premierul kosovar, Albin Kurti, a declarat că procurorul din Serbia a respins acuzațiile de terorism împotriva celor trei polițiști arestați, în timp ce au fost menținute doar acuzațiile de deținere ilegală de arme. "Vreau să mulţumesc Departamentului de Stat al SUA pentru că a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a celor trei ofiţeri de poliţie kosovari. Aceasta este calea de urmat", a spus liderul de la Priștina.

"În primul rând, acești polițiști trebuie trimiși în Kosovo, dar, în același timp, comunitatea internațională trebuie să condamne ferm și clar agresiunea Serbiei în Kosovo", a adăugat Kurti. El a mai spus că NATO ar trebui să condamne încălcarea de către Serbia a Acordului de la Kumanovo, care a pus capăt războiului din Kosovo în 1999.

Regatul Unit a cerut eliberarea imediată a celor trei ofițeri de poliție kosovari arestați pe 14 iunie de forțele sârbe în nordul Kosovo. Potrivit Poliției din Kosovo, polițiștii au fost arestați în Tresave/Bare, situat în municipiul Leposavic, pe teritoriul Kosovo.

"Solicităm Kosovo și Serbiei să exercite o reținere maximă, să evite măsurile unilaterale și să ia măsuri imediate pentru a reduce tensiunile", se arată într-un anunț al guvernului britanic.

Guvernul britanic a cerut, de asemenea, Kosovo și Serbiei "să se angajeze imediat în dialogul facilitat de UE și în special să înceapă lucrările fără întârziere pentru înființarea Asociației Municipalităților cu majoritate sârbă".

Tensiunile în nordul Kosovo au escaladat pe 26 mai, când noii primari albanezi ai municipalităţilor din nord - locuite de o majoritate sârbă - au intrat în clădirile municipale. Sârbii locali s-au opus și protestează continuu în fața clădirilor municipale din 29 mai.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat joi că Serbia ar trebui să elibereze necondiționat cei trei membri ai Poliției din Kosovo, care au fost reținuți de forțele sârbe, pe 14 iunie. "Credem că Kosovo și Serbia ar trebui să ia măsuri imediate pentru a detensiona situația", a declarat Miller.

 

Kosovo cere o poziție din partea forțelor NATO FKOR

 

Prim-ministrul Albin Kurti a declarat joi că așteaptă reacția misiunii NATO în Kosovo, KFOR, la arestarea celor trei ofițeri de poliție kosovari de către autoritățile sârbe.

El a spus că protecția liniei de frontieră în partea de nord a Kosovo este responsabilitatea KFOR și a Poliției din Kosovo, dar "în cazurile în care agresiunea este de proporții militare, responsabilitatea protecției frontierei ar trebui să fie a KFOR".

"KFOR nu ar trebui să tacă și nici să fie umil față de un atac de răpire, pe care avea mandatul să-l prevină. Dacă KFOR transformă această tăcere într-o normă, un fel de supunere tacită a legii, care este cunoscută public, atunci să ne spună acest lucru deschis, și astfel va nega o responsabilitate internațională, pe care ar fi trebuit să o îndeplinească efectiv".

KFOR a declarat pe 14 iunie că este în contact cu autoritățile sârbe pentru a obține informații oficiale despre incidentul care a avut loc la granița dintre Kosovo și Serbia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel