Escală fără precedent în Norvegia a unui submarin nuclear francez de atac. Franța face o demonstrație de forță

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Submarin nuclear de atac francez în apele teritoriale ale Norvegiei. Foto: Marina Franței
Submarin nuclear de atac francez în apele teritoriale ale Norvegiei. Foto: Marina Franței

În general, Marina franceză comunică foarte rar despre misiunile desfășurate de submarinele sale de atac cu propulsie nucleară [SNA], iar de fiecare dată când a făcut-o a avut de transmis un mesaj. Dar, în ultimul timp se constată că această practică este folosită cu o frecvență mai mare.

În acest sens, reamintim că, pe 25 august, Statul Major al Forțelor Armate franceze (EMA) a anunțat, prin X/Twitter, că SNA Suffren tocmai a acostat în Emiratele Arabe Unite.

Iar recent, pe 26 septembrie 2023, Marina franceză a făcut cunoscut că unul dintre submarinele sale nucleare de atac se află în apele înghețate ale Nordului Îndepărtat.

„Desfășurarile regulate ale navelor marinei franceze în Nordul Îndepărtat sunt de natură strategică datorită importanței geopolitice ale acestei zone. Ele garantează Franței o capacitate de intervenție și de evaluare autonomă a situației”, se precizează într-un comunicat al EMA, pe Twitter/X, însoțit de fotografii cu un SNA și cu o navă de sprijin [BSAM - Bâtiment de soutien et d’assistance métropolitain].

 

 

„Dislocate în ape înghețate, BSAM și SNA demonstrează, prin rezistența și performanța lor, capacitatea Marinei Franceze de a se disloca pe toate mările lumii”, au adăugat Forțele Navale franceze, fără alte detalii.

 

 

Deși în comunicatele oficiale franceze nu se face referire unde anume operează submarinul, presa norvegiană a confirmat prezența celor două nave în zona Tromso din nordul Norvegiei, unde au făcut o escală.

„Submarinul nuclear francez a andocat săptămâna trecută în portul Grøtsund, chiar la nord de orașul Tromsø. Este prima dată când un submarin francez vizitează acest port”, a declarat ziarul independent norvegian High North News.

Prezența submarinului francez în această zonă este o surpriză, deoarece până acum, SNA-urile americane și, într-o mai mică măsură, cele britanice au fost singurele care au făcut escale regulate în această parte a Norvegiei, a precizat la rândul său publicația franceză Zone Militare (Opex 360) specializată în probleme de apărare și securitate.

Deși numele submarinului trimis la Tromsø nu a fost specificat, fotografiile publicate de Statul Major al Forțelor Armate franceze sugerează că ar fi vorba despre Ametist din clasa Rubis, potrivit Zone Militaire care observă că pe corpul submarinului este inscripționat codul S605, deși Marina Franceză a decis recent să șteargă marcajele de pe navele sale pentru a complica identificarea acestora.

Prezența SNA francez în apele norvegiene coincide cu cea a portavionului britanic HMS Queen Elizabeth care, în cadrul Operației Firedrake, conduce un Grup de Lovire Aeronaval (Carrier Strike Group – CSG) al NATO. În aceste condiții este posibil ca submarinul și nava de sprijin franceze să fie contribuția Franței la această misiune în Nordul Înalt (cunoscut și sub denumirile Nordul Îndepărtat sau Marele Nord).

Clasa de submarine Rubis este concepută pentru războiul subacvatic de mare adâncime, protecția  convoaielor de nave (grupărilor navale/aeronavale) și culegerea de informații electronice. Primul submarin din această clasă a intrat în funcțiune în 1983. Clasa Rubis va fi înlocuită până la începutul deceniului următor de clasa Suffren - numită și Barracuda, din care s-au construit deja două submarine.

SNA Ametist, cel aflat acum în Nordul Înalt, este înarmat cu până la 14 torpile F-17 și două rachete antinavă SM-39 Exocet, precum și cu mine navale. Se poate scufunda la o adâncime mai mare de 300 de metri și are o viteză maximă, în imersie, de 25 de noduri (46 km/h).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel