Escadra rusă din Mediterană la cel mai redus nivel din ultimii ani: Forțele Navale mai păstrează doar 9 nave de luptă și auxiliare

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit surselor occidentale de monitorizare, în prezent, Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane include nouă nave de luptă și auxiliare, între care și un submarin diesel-electric. Este vorba despre cel mai redus nivel din ultimii ani al escadrei rusești.

 

Motivul principal al reducerii numărului de nave rusești din Marea Mediterană este reprezentat de închiderea strâmtorilor de la Marea Neagră, în urma declanșării conflictului dintre Rusia și Ucraina.

În prezent, escadra rusă include un submarin și opt nave de suprafață astfel:

- submarinul diesel-electric B-265 Krasnodar (Flota din Marea Neagră);

- fregata Amiral Kasatonov (461, Flota de Nord);

- fregata Amiral Grigorovici (494, Flota din Marea Neagră);

- corveta Soobrazitelny (531, Flota din Marea Baltică);

- corveta Stoiky (545, Flota din Marea Baltică);

- nava purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo (626, Flota din Marea Neagră);

- dragorul maritim Vladimir Emelyanov (466, Flota din Marea Neagră);

- petrolierul Akademik Pashin (Flota de Nord);

- nava de cercetare electronică Yuri Ivanov (Flota de Nord).

Trebuie semnalat faptul că, deși are dimensiuni mai reduse față de standardul obișnuit (10-15 nave), din gruparea navală rusă fac parte totuși patru platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv submarinul Krasnodar, fregata Amiral Kasatonov, fregata Amiral Grigorovici și nava purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo.

De asemenea, navele rusești sunt mai active decât în alte dăți, cel puțin cinci dintre acestea fiind semnalate în afara portului Tartus din Siria, care este întrebuințat în calitate de bază operațională. Acestea îndeplinesc activități de pregătire pentru luptă pe mare și de supraveghere a navelor din statele membre NATO aflate în zonă. În ultimele zile, corveta Stoiky și petrolierul Akademik Pashin s-au aflat la intrarea în Marea Ionică, unde sunt concentrate mai multe nave ale unor state occidentale.

În perioada următoare, este așteptată o întărire semnificativă a escadrei rusești din Marea Mediterană, în urma sosirii în regiune a fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord, dotată cu rachete hipersonice Zircon. După cum au precizat anumite surse rusești, planurile curente ale Forțelor Navale prevăd menținerea fregatei în zona Mării Mediterane pentru o perioadă de aproximativ un an.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel