Erdogan vrea Turcia într-o ligă superioară și cere industriei să construiască portavioane. Însă problema Ankarei e că nu deține avioane

TCG Anadolu, sursă foto: Turkdeniz.com
TCG Anadolu, sursă foto: Turkdeniz.com

La finalul lunii august președintele Recep Tayyip Erdogan și-a declarat intenția ca Turcia să facă următorul pas și să devină o putere care produce portavioane.

Citat de publicația turcă Hurriyet, Erdogan a declarat că Turcia trebuie să treacă la următoarea etapă în domeniul industriei de apărare. Declarația a fost făcută în cadrul unei ceremonii care a avut loc la șantierul naval de la Tuzla.

În opinia președintelui turc, conflictele regionale din jurul țării sale obligă Ankara să treacă la o ligă superioară în care industria de apărare turcă să producă portavioane.

Erdogan precizează că datorită realizărilor tehnologice din industria de apărare autohtonă, Turcia și-a întărit forțele armate atât la nivel aerian, maritim și terestru, adăugând că astfel Ankara e capabilă să își ducă la bun final politicile naționale în Mediterana de Est și Marea Egee.

Președintele turc a mai precizat, potrivit sursei citate, că țara sa se numără printre cele 10 state capabile să dezvolte un portavion. Erdogan chiar a avansat un număr, precizând că Ankara poate construi cu succes trei portavioane.

 

Turcia vrea portavioane, dar nu deține încă avioane pentru ele

 

Cei de la UK Defense Journal sunt sceptici că turcii vor construi portavioane în viitorul apropiat. Totuşi, nu e exclus ca Ankara să dezvolte pe modelul TCG Anadolu - navă multi-rol de asalt amfibiu de tip LHD (Landing Helicopter Dock), care pe lângă elicopte, poate opera și avioane Harrier sau F-35B. 

TCG Anadolu, proiectată prin transfer tehnologic și asistență de spaniolii de la Navantia, ar trebui să intre în serviciu în 2021. Construcția unei nave identice intitulată TCG  Trakya ar putea debuta curând.

Problema pentru turci, indiferent că vor reuși să dezvolte portavioane ori vor continua pe modelul TCG Anadolu, o reprezintă chiar avioanele. TCG Anadolu a fost dezvoltată pentru F-35B, dar ulterior Turcia a fost exclusă din programul F-35 ca urmare a deciziei Ankarei de a achiziționa sisteme rusești S-400. 

Turcia are nevoie reală și de avioane pentru aceste nave.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel